MOSTAR SEVDAH REUNION na Panonici 22.8.2015.

U okviru programa “Ljeto u Tuzli”, na Panonici gostuje legendarni band MOSTAR SEVDAH REUNION – the pioneers of the 21st century sevdah –
SUBOTA 22.8.2015.godina, 21 sat, PANONIKA Tuzla, Ljetnja bašta VRTIĆ, ulaz sa istočne kapije (iza benzinske stanice INA)
ULAZ 5 KM

Mostar Sevdah Reunion- pioniri sevdaha 21-og stoljeća ili ,jednostavno rečeno, najveći bosanskohercegovački i mostarski kulturni ambasadori svojim jedinstvenim stilom izvođenja, kombinirajući izvorne sevdalinke s jazz, blues, soul i etno glazbenim elementima, oduševljavaju publiku diljem svijeta. Njihov se glazbeni izričaj gotovo u cijelosti sastoji od sevdaha i sevdalinki u modernim aranžmanima.
Idejni začetnik sastava je Dragi Šestić, producent i menadžer benda. Prvi album je snimljen u Centru Pavarotti u Mostaru i izdan je 1999. godine . Od tada pa nadalje mostarski bend je stalni posjetitelj najvecih World Music i jazz festivala, koncertnih dvorana diljem svijeta poput: Queen Elizabeth Hall i Barbican Center u Londonu, Concertgebouw u Amsterdamu, Konzerhauz u Beču, Kremljskog drzavnog teatra u Moskvi, Palače umjetnosti u Budimpešti, North Sea Jazz Festivala, Nice Jazz Festivala, WOMAD festivala i mnogih drugih…stotine koncerata i 4 dokumentarna filma, koja su napravljena o njima, su najbolji pokazatelj o kakvoj kvaliteti benda se radi.
Sa posljednjim albumom “Tales From A Forgotten City” (Priče iz zaboravljenog grada) i izlaskom istoimenog dokumentarnog filma u režiji Amira Grabusa bend je uspio unijeti i ekstra dimenziju u cijeli projekat- prvi konceptualni album World Music-a. Još jednom su prezentirati sevdah kao niko do sada – napravili su vremensko putovanje u doba kada su Mostarom živjela i stvarala njegova dva najveća pjesnika : Aleksa Šantić i Osman Djikić.
Ovaj album se našao ,u prva tri mjeseca godine , na europskim top listama za World Music, koju sačinjavaju sve članice EBU (Eurovision Broadcasting Union) cak u TOP 5 !!!
A dvije kompozicije sa albuma ( “Što te nema” i “Laku noć” ) se vec osam mjeseci zaredom nalaze na prvom mjestu najznačajnijeg World Music internet portala “Ethnocloud”
Britianska avio tvrtka , British Airways, je uvrstila u playlist interkontinentalnih letova par pjesama sa istog albuma , a listu su sačinili ,ni manje ni više nego , Mick Jagger I Rufus Wainwright (skladatelj opera)
http://www.dailynews.com/lifestyle/20140220/mick-jagger-rufus-wainwright-share-playlists-with-british-airways
Najveći World Music magazine u svijetu , britanski Songlines, im je dao u recenziji albuma značkicu “TOP OF THE WORLD” (vrh svijeta) za ovo muzičko ostvarenje.
Sastav čine Mišo Petrović (solo gitara), Sandi Duraković (ritam gitara), Nermin Alukić (vokal i gitara ),Vanja Radoja (violina),Marko Jakovljević (bas), Gabrijel Prusina (glasovir) i Senad Trnovac (bubnjevi). Band je ovih dana izdao novi CD “Tales from a forgotten city” (Priče iz zaboravljenog grada) koji trenutno promoviraju na najvećim World Music I jazz festivalima u Europi. Možda je najbolji opis glazbe Mostar Sevdah Reuniona – “Balkanski blues”.

VIŠE NA: https://www.facebook.com/events/437047519833024/

DOBRO DOŠLI !!!

Panonika.ba