Aqua Aerobic na Panonskom jezeru

 

Prednosti vježbanja u vodi

1. Vježbe u vodi učinkovitije su od onih na suhom, jer se pri vježbanju koristi otpor vode, a to dovodi do veće potrošnje kalorija. Kako se povećava brzina pokreta, proporcionalno se povećava otpor vode odnosno opterećenje na mišiće.

2. Mišići koji sudjeluju u vježbanju učvršćuju se i preoblikuju, ali se ne povećavaju. Na taj način postiže se vitka i čvrsta figura.

3. Kad je donji dio tijela uronjen u vodu, djelovanje sile teže slabi, čime se oslobađa velik dio tjelesne težine: na taj način mogu se izvoditi vrlo intenzivne vježbe, bez opasnosti za zglobove. Tjelesna težina u vodi je 50-90% (ovisno o dubini vode) manja nego na suhom i to omogućuje vježbanje sa smanjenom količinom stresa i opterećenja na zglobove koje se pojavljuje prilikom uobičajenog vježbanja.

4. Sve aktivnosti u vodi predstavljaju odličnu vježbu za srčano-žilni sustav, odnosno poboljšavaju disanje i izdržljivost.

5. Termoregulacijsko djelovanje vode poništava neugodan osjećaj znojenja.

6. Za vrijeme izvođenja vježbi tijelo je izloženo neprekidnoj hidromasaži, koja potiče mikrocirkulaciju, izglađuje kožu te ima drenažno djelovanje (dakle, sprječava nastanak celulita). Do izražaja dolaze i fizikalne karakteristike vode kao medija za vježbanje.

 

 

Panonika.ba