DM kampanja “Djeca sunca” održana na Panonskim jezerima

Treći u seriji dermatoloških pregleda pod nazivom “Sunce, ti i ja…” održan je ove nedjelje na tuzlanskim Panonskim jezerima. Ukupno se 227 Tuzlaka odazvalo pozivu i iskoristilo priliku za besplatan pregled kože te stručno savjetovanje. Navedeni pregledi dio su kampanje “Djeca sunca” kojom kompanija dm drogerie markt nastoji uticati na svijest roditelja i njihove djece o posljedicama pretjeranog izlaganja suncu, važnosti pravilne zaštite i prevenciji bolesti kože.

Prema istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), dva do tri miliona ljudi godišnje oboli od neke vrste zloćudnog tumora kože te je broj oboljelih od malignih melanoma u Južnoj i Istočnoj Evropi u stalnom porastu.
Pregledi kože održavaju se na popularnim bosanskohercegovačkim kupalištima u saradnji sa specijalistima Dermatološkog društva. “U Tuzli već drugu godinu organizujemo besplatne dermatološke preglede i zadovoljstvo mi je reći da je odaziv građana izuzetno dobar i ove godine.

Reakcije posjetilaca su pozitivne i obavili smo veliki broj pregleda. Određeni broj osoba uputili smo na daljnje pretrage radi ustanovljenih promjena na koži. Izuzetno je važno preventivno djelovati i raditi na edukaciji, jer nažalost, sve veći broj naših sugrađana ima problema s kožom zbog pretjeranog izlaganja suncu. Upravo iz ovog razloga zajedno s dm-om organizujemo preglede, savjetujemo građane i radimo na razvoju svijesti o potrebi odgovarajuće zaštite od sunca”, kaže Jasminka Alibegović, dr. spec. dermatovenerologije.

Posjetioci svih generacija uživali su u nizu zabavnih aktivnosti koje je dm pripremio, dok su se mališani u veselom kutku družili sa klaunom i na zabavan način dobili upute o pravilnoj zaštiti kože.

Podijeljene su i narukvice s indikatorom UV zračenja kako bi posjetioci bazena pravilno procijenili jačinu sunčevog zračenja i adekvatno se zaštitili.
Dermatološki pregledi već su održani na sarajevskoj Termalnoj rivijeri Ilidža i neumskoj plaži, a nakon Tuzle održat će se i na banjalučkom Aquana bazenu 26.7.2014. dm upućuje poziv svim građanima da posjete naredni događaj i iskoriste priliku za besplatan dermatološki pregled i stručno savjetovanje.

Aida Delić – Kadrić.

 

* sa zahvalnošću preuzeto sa www.tuzlarije.net