Izvještaj ŠKODA XC liga 3. PANONIKA MTB KUP-MEMORIJAL AVDO ŠERAK, 24.09.2016.

Na tuzlanskom kompleksu slanih Panonskih jezera i ove godine je održana biciklistička MTB trka pod nazivom ŠKODA XC liga 3. Međunarodna brdsko-biciklistička utrka PANONIKA MTB KUP 2016 – Memorijal Avdo Šerak. Utrka je održana u subotu 24.09.2016. godine. Na kraju ovogodišnje MTB sezone svi ljubitelji brdskog biciklizma mogli su uživati u atraktivnoj trci, koju u predivnom ambijentu kompleksa Panonika i parka Slana Banja u Tuzli, organiziraju JKP ”Pannonica” d.o.o-Tuzla i Biciklistički klub ”Jedinstvo” iz Tuzle, te Biciklistički savez BiH.

“Škoda XC liga” je najjača državna liga u brdskom biciklizmu. Zahvaljujući Škodi koja je prepoznala sve rastući “pokret” biciklizma Premijer liga je ove godine dobila puni zamah pa će se za titulu bodovati pet utrka. Utrke “Škoda XC lige” će se održati u: Banja Luci (22.5.), Vitezu (30.7.), Sarajevu (28.8.), Mostaru (4.9.) i zadnja u Tuzli (24.9.), a za ukupan plasman bodovat će se za Prvenstvo BiH u brdskom biciklizmu. Na ovaj način biciklistički klubovi u Škodi su dobili snažnog partnera koji je prepoznao aktuelne trendove i koji podržava zdrav način života, sport i mlade.

Pokrovitelj utrke je Grad Tuzla, a partneri su bili JKP ”Komunalac”-Tuzla, Crveni krst/križ Tuzla, Organizacija za djecu i mlade ”Osmijeh za osmijeh”. Sponzor utrke su bili M-Bike Shop-Tuzla, Trek Bike centar-Sarajevo, Grawe osiguranje, AKM Commerce. Medijski pokrovitelji su bili radio-televizija 7, radio Kameleon, radio Vesta, radio-televizija Tuzlanskog kantona, agencija Zeus i web portal mtb.ba .

Od 2015. godine Panonika MTB Kup je memorijalnog karaktera i održava se u znak sjećanja na prerano preminulog tuzlanskog biciklistu, Avdu Šeraka, jednog od idejnih tvorca PANONIKA MTB Kupa. Avdo Šerak je bio jedan od najpoznatijih tuzlanskih biciklista, veteran MTB biciklizma, koji je svesrdno promovirao brdski MTB biciklizam u Tuzli, zbog čega je i pokrenuo organizaciju Panonika kupa u aprilu 2014.

U petak 23.09.2016. godine vozio se trening od 16 sati,  a u subotu 24.09.2016. godine i sama utrka. Utrka je počela u 11 sati, a kraj utrke i dodjela medalja, priznanja i nagrada je bio u 15 časova.

Start utrke je bio sa kompleksa Panonskih jezera ispod platoa ispod slanih slapova, zatim biciklističkim stazama preko parka Slana Banja potom nazad na kompleks Panonskih jezera oko prvog i drugog Panonskog jezera,  da bi poslije 4 kilometra cilj bio opet na kompleksu Panonskih jezera ispod platoa ispod slanih slapova.

Učestvovalo je 52 takmičara u 10 kategorija, sa 17 biciklističkih klubova iz dvije države Srbije i BiH, iz 14 gradova: Beograd (BK Partizan), Kraljevo (BK Metalac), Sarajeva (Trek Team), Banja Luke (BK Summit), Livna (BK Livno), Širokog Brijega (BK Široki Brijeg), Viteza (BK Vitez), Kladnja (BK Kladanj), Bihaća (BK Daj Krug), Žepča (BK Pedala), Prijedora (BK Austronet), Breze, Vlasenice, Živinica, Gračanice, i Tuzle (BK Tuzla, BK Zmaj od Bosne).

Kategorije na utrci su bile:

1. Licencirani takmičari:

– Mlađi kadeti

– Kadeti

– Juniori
– Seniori (U23, Elite)

– Žene
– Veterani A

– Veterani B

2. Nelicencirani takmičari (amateri):
– Hobby 1 – djeca do 16 godina starosti
– Hobby 2 – od 16 do 35 godina starosti
– Djeca, revijalno

 

Pobjednici, odnosno osvajači prva tri mjesta po kategorijama su bili sljedeći takmičari:

SENIORI i ujedno pobjednici memorijala Avdo Šerak 2016:

 1. Aleksandar Roman (BK Partizan-Beograd)
 2. Ivan Jovanović (BK Metalac-Kraljevo)
 3. Andrej Galović (BK Partizan-Beograd)

JUNIORI:

 1. Adrijan Turnšek (BK Austronet-Prijedor)
 2. Ivan Širić (BK Pedala-Žepče)
 3. Nemanja Maksimović (BK Summit-Banja Luka)

MLAĐI KADETI:

 1. Siniša Lukić (BK Austronet-Prijedor)
 2. Adem Kolak (BK Kladanj-Kladanj)
 3. Armin Bešlagić (BK Tuzla-Tuzla)

KADETI:

 1. Ivan Deronja (BK Livno-Livno)
 2. Amar Mašić (BK Daj Krug-Bihać)
 3. Ljuban Gudelj (BK Livno-Livno)

ŽENE:

 1. Hana Jusić (Trek Team-Sarajevo)

VETERANI A:

 1. Anton Odak (BK Široki-Široki Brijeg)
 2. Kenan Bajrić (Trek Team-Sarajevo)
 3. Hajrudin Trle (BK Zmaj od Bosne-Tuzla)

VETERANI B:

 1. Dragoslav Radovanović (BK Zmaj od Bosne-Tuzla)
 2. Kristijan Rajković (BK Vitez-Vitez)

HOBBY 1:

 1. David Mijić (Prijedor)
 2. Mile Đermanović (Prijedor)
 3. Boris Klještan (Vlasenica)

HOBBY 2:

 1. Robert Ružnić (Bihać)
 2. Mirza Muftić (Breza)
 3. Edin Čaušević (Bihać)

DJECA, revijalno

 1. Faris Halilović (Tuzla)
 2. Omar Šerak (Tuzla)
 3. Aldin Žigić (Tuzla)

U svim kategorijama dodijeljene su medalje i diplome, u pojedinim i robne nagrade, a za licencirane takmičare i novčane nagrade.

Planirano je da se ova utrka u suradnji sa Biciklističkim savezom BiH naredne godine registruje pri UCI federaciji kako bi se bodovala po međunarodnim standardima i na takav način ušla u kalendar međunarodnih utrka pa čak možda i svjetskog kupa.

Namjera projekta ”PANONIKA MTB KUP” je popularizacija biciklističkog sport u našem gradu, a naročito brdskog biciklizama, te da okupimo što veći broj djece i omladine koja voze bicikl. Cilj projekta je i uticaj na zdravlje građana, te turizam i ekologiju u našem gradu. Realizacijom ovog projketa očistit če se postoječe staze na Slanoj Banji čime će se omogučiti njihovo veče i sigurnije korištenje kako za bicikliste tako i za svakodnevne šetaće.

Foto-galerija na linku: 3. PANONIKA MTB KUP-MEMORIJAL AVDO ŠERAK, ŠKODA XC liga, 24.09.2016.