Olimpijada za stare osobe – 25.09.'12

Da je treća životna dob itekako puna svojih čari i da zna biti jako zanimljiva potvrdili su brojne starije osobe koje su u utorak, 25. septembra 2012.godine odlučili učestvovati na ˝Olimpijadi starih osoba˝ koju je na kompleksu Panonskih jezera u Tuzli organizovao Crveni križ TK u okviru projekta „Općina Tuzla-grad za sve generacije“ finansiranog od strane Fondacije za socijalno uključivanje u BiH i Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona.

Bila je ovo jedinstvena prilika da oko 200 takmičara, pripadnika treće životne dobi okuša svoje sposobnosti u raznim sportskim disciplinama prilagođenih upravo njima. Među njima su natezanje konopca, pikado, kuglanje loptom, igra memorije, košarka. Olimpijada se organizovala za sve korisnike Dnevnih centara u Tuzli kao i sve starije osobe koje su svojim dolaskom pokazale želju da budu takmičari. Na jučerašnjoj Olimpijadi učešće su uzeli također i predstavnici Udruženja penzionera i Aktiva žena penzionerki Općine Tuzla. Olimpijada se sastojala od osam takmičarskih poligona koji nisu klasični sportski, te smo na ovaj način željeli pokazati da treća životna dob ne znači nužno slabost i bolest, već to može biti doba ispunjeno aktivnošću i lijepim trenucima.

Prvo mjesto na „Olimpijadi za stare“ osvojila je ekipa „Mladost“, drugoplasirana je ekipa „Sunce“ dok je trece mjesto zauzela ekipa „Omladinci“. Najboljim ekipama uručene su prigodne nagrade dok su sve takmičarske ekipe dobile zahvalnice za učešće na takmičenju.

Panonika.ba