Panonika – Zdravo srce Tuzle

JKP ”Panonnica”, Nutricionistički centar Salus iz Tuzle i web portal Hrani se zdravo pokreću jedinstven projekat u BiH pod nazivom ”Panonika – Zdravo srce Tuzle”.

”Panonika – Zdravo srce Tuzle” predstavlja rekreativno-sportski, za korisnike besplatan, projekat gdje će građanima na raspolaganju biti pješačke staze oko Panonskih jezera i prikazane putem postavljenih mapa. Šetanjem tim stazama u određenom vremenu i tempu direktno činite pozitivan uticaj za vaše zdravlje.

Promocija projekta održat će se u subotu 13.10.2018. godine na kompleksu Panonskih jezera sa početkom od 12:00 sati.

Pozivamo sve naše sugrađane da nam se pridruže da zajedno šetamo, trčimo i vježbamo na našim Panonskim jezerima. U toku prezentacije projekta ”Panonika – Zdravo srce Tuzle” održat će se i radionica gdje će se svim zainteresovanim pobliže objasniti način korištenja ovog projekta i njegove prednosti.

Za posjetioce su predviđene i prigodne nagrade koje su obezbijedili Nutricionistički centar Salus iz Tuzle i JKP ”Pannonica”.

O projektu ”Panonika – Zdravo srce Tuzle”

”Panonika – Zdravo srce Tuzle” predstavlja rekreativno-sportski, za korisnike besplatan, projekat gdje će građanima na raspolaganju biti pješačke staze oko Panonskih jezera i prikazane putem postavljenih mapa. Šetanjem tim stazama u određenom vremenu i tempu direktno činite pozitivan uticaj za vaše zdravlje.

Kompleks Panonskih jezera se nalazi odmah uz park prirode Slana Banja koji obiluje šumom i zelenilom te zajedno predstavljaju ”pluća” grada Tuzle.

Prednost Panonskih jezera i Slane Banje je da ne morate ići van grada, niti bi trebali šetati ili trčati gradskim ulicama, jer pravi rekreativni centar imate u samom centru grada odvojen od saobraćajnica i automobila, siguran i čuvan prostor na kome možete boraviti 12 sati dnevno.

Osnovni cilj projekta je da stanovnicima i gostima našeg grada omogućimo da besplatno i uz pomoć stručnjaka upražnjavaju zdrave navike i tako smanje nivo stresa i sprijeće najčešće nezarazne hronične bolesti poput visokog pritiska, šećerne bolesti i gojaznosti.

Putem web stranice hranisezdravo.ba i uputa koje se na njoj nalaze možete izračunati individualnu potrošnju energije i saznati tačno koliko ste kalorija potrošili čime aktivno pratite vaš trening.

kalkulator-slika

parametriPomoću ovog projekta, a na osnovu preporuka stručnjaka nutricioniste ili vašeg osobnog trenera, možete pratiti potrošnju kalorija. Na taj način možete se aktivno uključiti u praćenje vašeg zdravstvenog statusa i time poboljšanje vašeg opšteg zdravstvenog stanja. Praćenje unosa i potrošnje kalorija je jako bitno za cjelokupno zdravlje, od prekomjerne gojaznosti, problema sa lokomotornim aparatom, kardivaskularnim sistemom itd. Ukoliko unosite više kalorija od stvarnih potreba vašeg organizma onda se te kalorije deponuju u tijelu u vidu masnih naslaga. Vremenom možemo doći do toga da imamo probleme sa gore navedenim sistemima našeg organizma. Ovim projektom našim korisnicima želimo pomoći da na komplesku Panonskih jezera imaju mogućnost da urade nešto korisno za svoje zdravlje.

Postoje ukupno 3 staze koje su mapirane i na osnovu kojih je napravljen algoritam (dužina staze, nagib i sl.) za izačunavanje potrošnje kalorija.

Staza 1 – je staza lagana staza jer ide uglavnom ravnom stazom oko sva tri Panonska jezera. Na mapi je označen žutom bojom. Dužina staze je 1,17 km. Maksimalni nagib je 34%-10%, a prosječni  3,6%. Visinska razlika je 13m (max n.v. 235m / min n.v. 222m).

Staza 2 – je umjerene težine. Staza ide cijelim kompleksom ravnim stazama oko sva tri Panonska jezera i onda se penje stepenicama preko slanih slapova. Na mapi je označena zelenom bojom. Dužina staze je 1,4 km. Maksimalni nagib je 53,9%-25,2%, a prosječni  4,8%. Visinska razlika je 27m (max n.v. 249m / min n.v. 222m).

Staza 3 – je napredna staza jer je najzahtjevnija s obzirom da su u njenom sastavu sve staze oko sva tri Panonska jezera, staza preko slanih slapova i staza kroz centralni gradski park. Na mapi je označena crvenom bojom. Dužina staze je 2,1 km. Maksimalni nagib je 21,2%-20,8%, a prosječni  4,2%. Visinska razlika je 25m (max n.v. 247m / min n.v. 222m).

Start svake staze je ispod slanih slapova na kompleksu Panonskih jezera.

PZST-mapa10

Na mapama su naznačene web adrese i QR kod putem kojih korisnici mogu pristupiti web stranici na kojoj se nalazi kalkulator pomoću kojeg mogu izračunati individualnu potrošnju energije i aktivno pratiti svoj trening.

ZS-PanonikaZS-hranise

Pored staza za šetanje/trčanje na kompleksu Panonskih jezera nalazi se fitnes centar na otvorenom ”OPEN AIR” koji je postavljen na dvije lokacije sa spravama za vježbanje. Na svakoj lokaciji se nalazi 10 sprava, tako da na jednoj lokaciji možete vježbati cijelo tijelo i sve mišićne grupe.

20160727_102337Fitnes centri na otvorenom imaju prednost u odnosu na zatvorene i zagušljive fitnes centre. Aktivnost se odvija na čistom zraku i uz prisustvo velikih količina kiseonika, a koji nam je potreban za efikasnije vježbanje.

slapoviVelika prednost je šetanje/trčanje ili samo boravak oko Slanih slapova. Slani slapovi predstavljaju inhalacioni centar na otvorenom. To je instalacija sa pet kaskada i dva bazena za kupanje pri čemu inhaliranje isparenja slane vode veoma pogoduju relaksaciji od stresa, bolestima disajnih organa, glavoboljama i opštem poboljšanju zdravlja.

Kombinacijom šetanja/trčanja stazama oko Panonskih jezera i vježbanjem na fitnes spravama, bez troškova i zakazivanja termina, snažno utičemo na jačanje našeg kardio-vaskularnog i lokomotornog sistema, a time direktno utičemo na podizanje imuniteta i  bolji psiho fizički status čime postajemo otporniji na mnoge bolesti.