Prilog RTV Slon Tuzla

Biraj srcem, biraj TK: Odaberite pravo mjesto za šetnju i relaksaciju

Boravak na otvorenom prostoru, prirodni ambijent i šetnja jača imunitet što je iznimno važno tokom pandemije korona virusa. Panonska jezera su stoga odlična destinacija za sve građane da upotpune svoje vrijeme, uživaju u šetnji i prelijepom pogledu. Samo nekoliko metara od najvećeg trga u Bosni i Hercegovini nalazi se pravi biser – kompleks Panonskih jezera. Ljetna sezona ovdje je završena, no Panonika i sada ima šta ponuditi.

”Želimo sa ovim prostorom da pružimo svima priliku da izađu na otvoreno, da borave na otvorenom i da u savršenom ambijentu uživaju, imamo takvo mjesto u gradu,” rekao je Muhamed Smajlefendić, iz JKP Pannonica Tuzla.

U blizini Panonskih jezera nalaze se i spomenici kulture; pravoslavna crkva, Džindijska džamija, a tu je i gradski park sa spomenikom bosanskom kralju Tvrtku. U neposrednoj blizini je i Muzej istočne Bosne, kao i biblioteka Derviš Sušić, Arhiv, te Most sa kipovima. Ne smijemo zaboraviti ni Slanu Banju – odlično mjesto za šetnju, trčanje i ugodan razgovor sa pogledom na grad. Također, vrijedi istaći da je kompleks Panonike inkluzivan, a to pokazuje ugradnja novih sadržaja. Naime, na Panonici je instalirana ljuljačka koja je prilagođena i namijenjena za korištenje djeci u invalidskim kolicima.

Zaista djeca su oduševljena, roditeljima je drago da imaju takvu spravu, zajedno sa vršnjacima i da nisu ograničeni u toj zabavi, imali smo posjetu udruženja Koraci nade koje okuplja djecu i oni su iskazali zadovoljstvo da je Panonika pokušala i uradila to da smo postavili ovu spravu da bi više koristili zabavni park. Ovo je projekat koji traje i ovo je jedna od sprava koja će se instalirati, ovo je prva,” dodaje Smajlefendić.

Posjetite i Muzej na Pannonici 

A na Panonici u ovom periodu vrijedi posjetiti i Muzej geološka postavka, gdje ćete saznati nevjerovatnu priču o ljudskoj civilizaciji. U ovom Muzeju postajete svjesni koliko je duga historija čovječanstva i kakvi su sve epohalni događaji bili. Nezaobilazna je i priča o ovom prostoru gdje je nekada bilo Panonsko more ispunjeno različitim vrstama.

Nakon edukacije i šetnje, ovdje možete dodatno jačati sebe u vrijeme kada je to najvažnije. Korona virus prijeti svakome…

”Zahvaljujući ovako lijepom vremenu Panonika predstavlja mamac za sve da provedu kvalitetno vrijeme na Panonskim jezerima. Tu su i slani slapovi i uz kaskade predstavlja svojevrsno inhalatorij. Svjedoci smo izjava epidemiologa da je inhalacija slane vode dobra u prevenciji korona virusa,” rekao je Smajlefendić.

Također iz Panonike pozivaju sve škole da posjete Panoniku i time ispune preporuku da se nastava obavlja vani. Nekoliko škola je već održalo čas tjelesnog i zdravstvenog odgoja u ugodnom ambijentu ovog kompleksa. Toplu dobrodošlicu, poručuju iz Panonike, upriličit će i svim drugim gostima.

 

* Sa zahvalnošću preuzeto od RTV Slon Tuzla