Sarajevski hokejaši na Klizalištu Panonika 10.1.'13. g.

U četvrtak 10.1.2013. godine u organizaciji JKP ”Pannonica”-Tuzla i Hokejaškog kluba ”Stari Grad” iz Sarajeva na Klizalištu Panonika u centru Tuzle na Trgu Slobde organizovani su pokazni trening i hokejaške utakmice.

Prije utakmica, u podnevnim satima, mladi hokejaši iz Sarajeva i njihovi treneri su podučavali vršnjake iz Tuzle hokejaškim vještinama. Moramo istači da su tuzlanski klinci imali čast da vježbaju sa profesionalnim trenerima hokeja na ledu i to 2 trenera iz Kanade i jedan iz Sarajeva koji je inače jedini profesionalni hokejaški treneru u BiH, te mladim hojekašima učesnicima BHL KIDS (Bosanskohercegovačke lige za djecu u hokeju na ledu).

Sarajevske dječije hokejaške ekipe do 10 godina “Vukovi”, “Medvjedi” i “Divlje mačke” na klizalištu Panonika, odmjerili su snage i pokazali zavidno klizačko i hokejaško umijeće.

U prvom susretu “Vukovi” su remizirali sa “Divljim mačkama” ekipom za koju igraju i djevojčice. Na kraju utakmice bilo je 0:0. U narednoj utakmici “Vukovi” su se iskupili pobjedom nad “Medvjedima” 2:1, a na kraju “Medvjedi” su sa 3:0 nadigrali “Divlje mačke”.

BHL KIDS (Bosanskohercegovačka liga za djecu u hokeju na ledu) je razvojni program, osmišljen i iniciran od strane Hokejaškog kluba „Stari grad – Vukovi“ iz Sarajeva, koji bi trebao da promijeni i na jedan kvalitetniji način ubrza razvoj hokeja na ledu u Bosni i Hercegovini. Glavni cilj programa BHL KIDS je da postane osnovni faktor, pokretač mobilizacije najmlađih kategorija (djevojčica i dječaka) u organiziran sistem hokeja na ledu u Bosni i Hercegovini. Već drugu sezonu odigrava se prvenstvo u hokeju na ledu za djevojčice i dječake do 8 i 10 godina. Prema propozicijama djeca u ovom uzrastu svoje utakmice odigravaju na trećini standardnog hokejaškog igrališta. Postojanje ledene plohe u Tuzli bila je idealna prilika za demonstraciju ove najbrže timske igre na svijetu, za uzraste kojima ona pruža izvrsnu priliku za motorički razvoj, shvatanje kolektiva, timske igre i dobru zabavu. Ideja je bila da otvorenim treningom damo poticaj za razvoj hokeja u Tuzli i privučemo djecu Tuzle na led. Također, ovim događajem imali smo za cilj promociju razvoja hokejaškog i klizačkog sporta.

Ovo je bilo prvo gostovanje na Klizalištu Panonika u Tuzli mladih hokejaša, a u narednom periodu naši prijatelji su nam obećali pomoći razvoju hokeja na ledu u Tuzli. Nadamo se da će ova gostovanja postati češća i da ćemo na kraju gledati utakmice između sarajevskih i prvih tuzlanskih hokejaša. Pored hojekaškog dijela sarajevski hokejaši su obišli i centar Tuzle, te obišli Panonska jezera i posjetili Geološku postavku Panonika.

Panonika.ba