Upriličena svečana konferencija za medije u povodu obilježavanja 15 godina slanih jezera u Tuzli

Prije tačno 15 godina, na današnji dan 18.07.2003. godine, svečano je otvoreno prvo slano jezero u Tuzli koje se nalazi u kompleksu slanih jezera “Pannonica”. Tako je Tuzla postala grad koji je u ljetnoj sezoni turizam postavio kao jednu od glavnih poluga razvoja i koji posjeti na hiljade turista iz skoro svih dijelova regije i svijeta. Ovim je povodom danas održana konferencija za novinare tokom koje su predstavljeni rezultati rada u proteklih 15 godina, a prisutni su se prisjetili ideja o nastanku Panonskih jezera, za koje u početku niko nije vjerovao da se mogu realizovati.

Na konferenciji  su govorili gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i direktor JKP “Pannonica” Majid Porobić. Na današnjoj, svečanoj konferenciji za medije, prikazan je film od 4,5 minuta (koji možete pogledati i u ovom članku), o prvih petnaest godina slanih jezera, koje je do sada posjetilo 3,7 miliona gostiju.

Danas nakon 15 godina kompleks slanih jezera u Tuzli predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju u Evropi koju posjećuju ljudi iz mnogih zemalja.

Tuzla je jedini grad u Evropi koji ima slana jezera i jedini grad na svijetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u centru grada. Tuzla je na taj način, sada već davne 2003. godine, promijenila imidž rudarsko-energetskog centra Bosne i Hercegovine i postala značajna turistička destinacija.

Drugo slano jezero otvoreno je 2009., a treće 2012. godine, a ovaj kompleks tokom ljeta posjeti na hiljade turista, kako iz naše i okolnih zemalja, tako i iz svijeta. Do danas ih je bilo skoro četiri miliona.

U sklopu kompleksa Panonskih jezera u Tuzli su i slani slapovi, arheološki park, muzej, fitness centar, kao i sportski tereni.

Daljnji razvoj turističke u Tuzli je dio opće planirane strategije razvoja regije i predstavlja projekat koji će živjeti narednih godina.

Panonika.ba