SVJETSKI DAN TURIZMA 27.septembar

SVJETSKI DAN TURIZMA 27.septembar
 
Zvanično obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma će se održati u utorak  27.septembra 2022.godine sa temom „RETHINKING TOURISM“ na središnjoj proslavi u Baliju (Indonezija) i naglaskom potrebe da turizam bude prepoznat kao jedan od ključnih stubova razvoja. Grad Tuzla i slana jezera dobitnici su druge nagrade 2012 UNWTO ULYSSES AWARD najvišeg priznanja Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija za inovacije u javnim politikama i upravljanju, za projekat „Valorizacija prirodnog naslijeđa – Panonska slana jezera u Tuzli“ koja se dodjeljuje za inovacije u oblasti turizma.
JKP Pannonica d.o.o. Tuzla je Svjetski dan turizma danas radno obilježilo uređenjem i redizajniranjem Arheloškog parka-Sojeničko neolitsko naselje u cilju što bolje realizacije očekivanih posjeta tokom jesenje podsezone rada kompleksa slanih jezera Panonika.
?Pozivamo građane da u UTORAK  27.septembra posjete Sojeničko naselje i njegove sadržaje u periodu od 11,00 do 16,00 sati, ulaz je slobodan. ?
www.panonika.ba
www.panonikasojenice.ba
www.facebook.com/SojenicePanonikaTuzla
Svjetska turistička organizacija (World Tourism Organization – WTO) je na svojoj trećoj sjednici održanoj u Torremolinosu, Španjolska, 1979. godine odlučila pokrenuti obilježavanje Svjetskog dana turizma.
Svjetski dan turizma održava se svake godine 27. rujna putem prigodnih manifestacija, priredbi i događanja. Navedeni datum je odabran kako bi se podudarao s važnim trenutkom za Svjetsku turističku organizaciju, danom kada je 1970. godine usvojen Statut Organizacije. Sva zbivanja se uvijek vežu uz jednu odabranu temu koju određuje Generalna skupština po preporuci Izvršnog odbora Svjetske turističke organizacije. Svjetski dan turizma obilježava se kako bi se unutar međunarodne zajednice jačala svijest o turizmu i njegovom gospodarskom, sociološkom, kulturnom i političkom značaju. Teme koje su se do sada birale nastojale su povezivati turizam s kulturnim nasljeđem, mirom u svijetu, međusobnim razumijevanjem, ekologijom, pitanjem društvenog razvoja i drugo.
 
DOBRO DOŠLI !