Tekst novinarke Duške Rebić o Panonskim jezerima…, avgust 2020

Danas objavljujemo tekst Duške Rebić, novinarke nekoliko časopisa i naše stalne saradnice, napisan krajem avgusta.

“Na Panonskim jezerima krajem avgustu 2020

Najposjećenija Panonska jezera ove godine su vikendom. Tako je bilo i ovog vikenda u avgustu, kada su plaže bile prepune kupača koji su stigli sa svih strana , koji su stizali i automobilima i autobusima . Sunčan dan je privukao kupače, a sunce je kroz granje drveća obasjalo more Panonsko, baš kao u nekadašnje vrijeme kada su letovi ptica letile, a sada su letile iznad mora da podsjete turiste da su ovdje nekada pripadale.
Stizali su turisti sa svih strana i iz BiH , dijaspore i drugih zemalja jer su u duši bili sigurni da je voda zdrava i nisu se osvrtali na koronu koja je sada prisutna u svijetu i došli su da se liječe u Panoniku koja pomaže svima u svim bolestima. Duž cijele plaže bezbroj šarenila, raznovrsni suncobrani uz 1000 ležaljki uljepšali su cijeli ambijent, a žubor vode sa slapova daje poseban ugođaj i privlači turiste koji žure korakom kao da će slapovi pobjeći, a oni ih čekaju sve koji dolaze da se inhaliraju. Okolo slapova su i grane, a među njima i grane sa slanim kruškama što nema nigdje u svijetu, a i one su poprimile ukus soli.
Uzduž plaže su Ljetne bašte u kojim se rashlađuju turisti uz predah od kupanja, ali mnogi i ne žele odmor jer su neumorni u plivanju. Ne mare da se treba kupati u vodi samo pola sata, a sat da se sunčaju. Mnogi se odmaraju u hladovini , čak i zaspe od umora na kupanju i na tim mjestima misle da je to najbolja distanca zbog korone virusa,a i koronu odbija voda Panonike i pomaže svima.
Tako misle i Enver SelImović iz Tuzle koji bez obzira na koronu dolazi stalno na kupanje jer je voda ljekovita, a društvo mu pravi Ibrišim Đaferović te zajedno smatraju da je dragi Bog poslao Jasmina Imamovića , da nam „donese“ more, a hvala i direktoru Panonike, Maidu Porobiću i svima na jezerima  što su gostoprimivi, ali i spasiocima što uljevaju sigurnost kupačima na kupanju u čemu im pomaže i Hitna pomoć Doma zdravlja Tuzla.Baš su i ovoga dana dežurni Doma zdravlja Tuzla, Amel Salkanović i Spomenka Jelinić priskočili u pomoć u vodi zajedno sa spasiocem da mu pomognu jer mu nije bilo dobro, a pacijent je sa frakturom lijevog skočnog zgloba , sa reakcijama alergijama i visokim pritiskom i pacijenta su zbrinuli u Dom zdravlja na dalje liječenje.
Safija Bašić iz Mihatovića dolazi na Panoniku autobusom svaki dan i po kiši. Renije je razbil skočni zglob i operisala, a kasnije su joj pomogla kupanja i vježbanja na slapovima Panonike i nema više nikakvih problema i potpuno je zdrava.
I na istočnoj strani Panonike i na južnoj sjedi društo godinama, igraju šah i karte uz osvježenje i druženje.
Plažom odjekuje prepoznatljiv glas Amire Bjelinčević sa razglasa najavljuje temperaturu vode i najavljuje tetovaže sa riječima“Stigle su na plaže nove tetovaže“. Mnogi turisti žure na štand za tetovaže koji se nalazi između prvog i drugog jezera, a prof. Nermina Baraković Ipša uz pojačanje svog muža Željku uljepšava sa tetovažama mnoge koji su stigli iz daleka, a tetovaže će ih podsjećati na ljeto na Panonskim jezerima. Zainteresovani svakog uzraste za tetovaže mogu da izaberu koju žele iz tri kataloga, a imamo 600 uzoraka, ističe Nermina.
Bez jezera nemogu život zamisliti.
Na svom istom mjestu, na kraju drugog jezera je stalno mjesto Kralja jezera, Muje Sinanovića , učesnika NOR-a, koji i sada pozdravlja sa rukom na ćelu sve koji ga pozdravljaju. Bio je mnogo tužan Kralj na svoj rođendan 15 avgusta jer je kiša padala i nije mogao biti na Panonskim jezerima, a priredio je da počasti sve zaposlene na Panonskim jezerima, ali je to sve nadoknadio kasnije. Radovao se Kralj kada mu je Uprava Panonike sa direktorom Maidom Porobićem čestitala 94 rođendan, kao najstarijem kupaču na plaži i uručila mu poklon, a sa razglasa čestitku su nagradili sa gromkim apluzom kupači sa plaže i u vodi, svi na Panonskim jezerima. Plažom je odjekivala pjesma o rođendanu, uz snimanje lokalne TV 7, Kralj Panonike je dobio poklone i rođendansku tortu koju mu je uručio direktor Panonike, Maid Porobić, koji mu je zaželio da još dugo bude najstariji kupač i među poklonima dodijelio mu je i besplatnu ulaznicu za sljedeću godinu.
Kralj Mujo je ovom prilikom istakao: -Za svoj rođendan sam počastio sve zaposlene na Panonskim jezerima, a sada uživam u vodi jer sam bio bolestan 105 dana , jer me je boljela kičma i kuk , a kako se kupam 50% mi je pomoglo i bolje mi je i dolazim sada sa suprugom . Dolazio sam do sada svaki dan prvi, 4 kilometra pješice, a sada idem u jednom pravcu autobusom, a u drugom pješke sa suncobranom . U prosjeku se kupam 8 sati , već sam iskoristio 31 dan ( 268 sati)zbog pandemije i nevremena. Kada uđem u vodu , kao da sam u raju , a i supruga mi je u blizini ovih dana. Više puta zagrmi uz kišu, pa se sklonim pa kada sve to prođe, nastavim dalje da se kupam. „Bez moje Panonike nemogu zamisliti život“, kaže Kralj Mujo Sinanović, koji uz svoju dužu kosu kako i nose kraljevi, pogleda duž jezera kupače, pa i on uđe u vodu i zapliva da uživa.
Njegov prijatelj Nijaz Avdić mu se pridruži u vodi i kako kaže osjeća se kao u raju. Bio je u Drveniku, a voda hladna, a naše more je sa toplom vodom. Svi koji dođu bolesni vrate se zdravi , ističe Nijaz. Dok kupači plivaju i rone spasioci prate sve redom, a do sada su spasili više kupača . Među spasiocima su i Mahir Alić, Faris Kahrimanovi i Nermin Mehanović koji je baš tog dana spasio brzom intervencijom na drugom jezeru od utapanja kupača (77g) od utapanja iz Bosanske Krupe, kojeg je nakon spašavanja pregledala ekipa Hitne pomoći i transportovala u Dom zdravlja u Tuzli na dalju njegu.Ovo je peti život spašavanja , ističu na Panonskim jezerima, što je za svaku pohvalu .
Na srednjem ulazu Kapije koji je najposjećeniji i obezbjeđenje je uvijek uz Armina, Atilu , Ivanu i Larisu koji dočekuju i otprate goste , dok sa razglasa se javlja, da je sezona kupanja produžena cijeli septembar , ako bude lijepo vrijeme i uz sniženje cijena ulaza sa 5 KM na 3KM, a 2KM povlaštene kategorije i djecu od 2-7 godina starosti. Djeci do 2 godine je besplatan ulaz, a kupljene sezonske ulaznice vrijede i ove podsezone. Radno vrijeme je od 8 do 19 sati , ističu iz JKP Pannonica Tuzla.
Duška REBIĆ”

HVALA DUŠKA !

JKP Pannonica doo Tuzla
Ponedeljak 7.9.2020.godine

Panonika.ba