Tuzla na naslovnici holandskih novina: Avanturističko putovanje vam leži iza ćoška

…hvala holandskom novinaru DIRK WIJNAND DE JONG-u na izvrsnoj promociji našeg grada i Panonike…

 

Holandske dnevne novine Spits, jedne od najčitanijih u ovoj državi, koje imaju tiraž oko 415.000 primjeraka, u današnjem printanom izdanju donose reportažu o Tuzli pod naslovom „Avanturističko putovanje vam leži iza ćoška“.

Ovaj naslov krasi dio naslovne strane ovih holandskih novina, dok kompletnu sedmu stranu zauzima reportaža iz Tuzle, koja nosi naslov: Sunce, more i malo soli

Na početku teksta holandski novinari opisuju kupače na plaži Panonskih jezera, te objašnjavaju da se 300 kilometara od mora, 10.000 Tuzlaka odmara na plaži, udaljenoj svega nekoliko minuta od historijskog dijela grada.

Novinari su razgovarali i sa Maidom Porobićem, direktorom Pannonice, koji je kazao da se kupači na jezerima osjećaju kao na morskoj plaži, te da je voda u jezerima zdrava za kožu. Također, on je objasnio da se jezera nalaze u centru grada, te da samo magistrala dijeli jezaro od centralnog gradskog parka. Navedeno je i da je Tuzla jedini grad sa jezerom u centru grada, a za čiju je izgradnju zaslužan načelnik Jasmin Imamović.

Novinari ovog lista su naveli da se u Tuzli osjete tragovi nedavnog rata, a objavljena je i fotografija tuzlanske Kapije. Tekst je ilustrovan fotografijama Panonskog jezera, Čaršijske džamije, Pravoslavne crkve i glavnog gradskog trga – Trga slobode.

U tekstu se spominje i avio kompanija Wizz Air, koja ima redovnu liniju Tuzla – Eindhoven. Novinari ovog lista su čitaocima poručili, da im je sa malo novca dostupno avanturističko putovanje.

Kako smo saznali, ovaj dnevni list se dijeli besplatno u Holandiji i to uglavnom na autobuskim stanicama, vozovima i općinama, gdje se najviše i čitaju. Ovaj list je posebno popularan kod mlađe populacije.

Inače, kompletno današnje izdanje može se u PDF formatu preuzeti i pogledati na portalu ovih novina – www.spitsnieuws.nl.

 

* sa zahvalnošću preuzeto sa www.oslobodjenje.ba

Panonika.ba