Tuzlaci pozvali Osječane na svoja slana jezera

Većina Osječana vjerojatno ne zna da su od 2003. do danas u Tuzli sagrađena čak dva slana umjetna jezera pod nazivom Panonska jezera. Tuzlanska se “Panonika” nalazi u samom središtu grada, na lokalitetu bivših “Slanih bunara”. Nakon realizacije prve faze razvoja kompleksa gradnjom velikog jezera u srpnju 2003., etapni je razvoj nastavljen tri godine kasnije gradnjom Arheološkog parka – Neolitskog Sojeničkog naselja s muzejskim postavom koji govori priču o kontinuitetu življenja na prostoru grada Tuzle još iz doba neolita. Početkom ljetne sezone 2008. kapaciteti kompleksa znatno su povećani gradnjom drugog slanog jezera, a krajem rujna stvoren je još jedan jedinstveni turističi proizvod – Slani slapovi s inhalacijskim zdravstvenim centrom na otvorenom prostoru. Panonska jezera predstavljaju jedinstven primjer slanih jezera u Europi te imaju ljekovita svojstva zahvaljujući sadržaju soli i drugih minerala. Voda u jezerima neprestano kruži i pročišćava se pješčanim filterima.

Upravo je ovaj turistički potencijal u subotu Osijeku i gradonačelniku Ivanu Vrkiću došao predstaviti gradonačelnik prijateljskog grada Tuzle Jasmin Imamović.

– Osijek i Tuzlu veže dugogodišnje prijateljstvo i naši su susreti česti. Tuzla je poznata po soli, a taj je potencijal iskoristila i za turizam. Jezera je do sada posjetilo više od 3,5 milijuna posjetitelja. Zato su nam ga došli predstaviti i pozvati Osječane da ih posjete – naglasio je gradonačelnik Vrkić. N. Z. Eberhard

* sa zahvalnošću preuzeto sa www.glas-slavonije.hr

Panonika.ba