Al Jazeera Balkans: Tuzla, Jedini evropski grad sa slanim jezerom

Tuzla jedini grad u Evropi koji ima slano jezero, i to u centru grada

PanonskoTuzla je grad koji je čvrsto odlučio turizam postaviti kao glavnu polugu daljeg privrednog razvoja. Panonska jezera su slana umjetna jezera. Nalaze se u samom središtu Tuzle i privukla su višemilionske investicije u grad i Tuzlanski kanton. „Ljetujte na slanim jezerima”, moto je ovogodišnje ljetne sezone kojom će Tuzla pokušati da privuče građane iz cijele BiH, ali i regije.

Tuzla je jedini grad u Evropi koji ima slano jezero. I to u centru grada! Vremenska situacija ne ide naruku preduzeću Panonika koje gazduje kompleksom, ali i pored male posjete ovih dana, sve službe rade kao da je posjeta maksimalna. „Ovih dana istinski uživamo na Panonskim jezerima jer nema gužve i možemo plivati koliko želimo”, kažu za Al Jazeeru dva mlada Tuzlaka.

Dobar glas

„Na jedina slana jezera u Evropi, kako Tuzlaci titulišu svoja jezera, dolaze stanovnici gotovo svih gradova u sjeveroistočnoj i centralnoj Bosni, od Bijeljene do Zenice i Travnika, ali i gradova regije”, izvještava Sanel Kajan, reporter Al Jazeere. Razlog za to leži u činjenici da su jezera, izgrađena prije nekoliko godina u centru Tuzle, osim turističkog dijela, na dobrom glasu i kada je riječ o zdravstvenom programu, prije svega zbog uvjerenja da slana voda pomaže pri liječenju raznih bolesti.

Iz općine Tuzla ističu da se investicija u jačanje lokalne turističke ponude višestruko isplati, jer se već pokazalo da su slana jezera poput magneta privukla čitav niz investicionih ulaganja u prateće sadržaje, s nekoliko stotina uposlenih radnika. „Kada grad učinite atraktivnim građanima i posjetiocima, onda ga činite atraktivnim i stranim investitorima. Slana jezera su privukla investiciju tvrtke Uni Bristol od 120 miliona eura! To je sigurno jedna od najvećih investicija u BiH. Mi idemo u kampanju ‘Ljetujte u Tuzli’. Do sada je dva i po miliona karata ovdje prodano!”, kaže Jasmin Imamović, načelnik općine Tuzla.

Izgradnja trećeg jezera

Prvo jezero napravljeno je 2003., a drugo 2006. godine. I na tome se nije stalo… Tuzla bi, kako je planirano, u naredna tri mjeseca trebala dobiti i treće slano jezero. Pripremni radovi su obavljeni. Trenutno mašine rade glavni dio posla, a gradnju će biti utrošeno oko milion eura. Treće jezero će biti posebno atraktivno, jer će, osim već postojećih sadržaja, ljubiteljima kupanja biti na raspolaganju tobogani i skakaonice. „Iskustva iz prethodnih godina kada smo gradili ova jezera i širili kompleks, svaki put smo očekivali da ćemo samo ispuniti očekivanja onih posjetilaca koji su dolazili ranije. Na našu sreću, narednih godina uvijek je dolazilo više posjetilaca!”, rekao je Kemal Kurević iz Odjela za komunalne poslove i izgradnju.

Panonsko Zamjena za more

Statistike govore da je 30 posto dnevnih gostiju stiglo iz drugih gradova, a da najmanje 20 posto njih, što bi na dnevnoj bazi značilo oko dvije hiljade, koristi smještajne kapacitete nekih od pansiona ili motela. Sobu u pansionu, koji se nalazi blizu jezera, moguće je iznajmiti za deset eura, dok je u motelima cijena noćenja višestruko veća.

Dušan Kitić u proteklih desetak godina čest je gost Panonskih jezera. Kaže da je tu uvijek kada vremenske prilike dozvole. „Svake godine ja kartu uzimam. Zna se. Uvijek dobijam jedan od prvih brojeva. Ove godine je to broj 4. To je nešto najbolje što čovjek može da zamisli. Ja ne idem na more, od kako je ovo otvoreno, vjerujte!”, kaže Kitić. U kompleksu Panonskih jezera nalazi se i Sojeničko neolitsko naselje, sportski tereni, slani slapovi te drugi sadržaji. U zavisnosti od vremenske prognoze, svečano otvaranje ljetnje sezone planirano je za posljednju sedmicu juna.

* sa zahvalnošću preuzeto sa TIP/Al Jazeera/Foto:TIP-arhiva

Panonika.ba