Prvo klizalište u Tuzli otvorila je firma JKP ‘’Pannonica’’ d.o.o. Tuzla u saradnji sa gradom Tuzla u decembru 2006. godine.

Klizalište Panonika je otvorenog tipa, veličine 600 m², kapaciteta preko 100 klizača/termin. Klizalište je postavljeno na kompleksu Panonskih jezera u Tuzli, najvećoj turističkoj atrakciji u tuzlanskom kantonu i šire. U toku rada Klizališta realizuje se veliki broj muzičkih, zabavnih i rekreativnih događaja (maskenbal, ice DJ disko, kids day, te različite nagradne igre). Svake (još od 2006.) godine u toku mjeseca januara organizuje se i škola klizanja za najmlađe.

Pored velikog klizališta, od 2019. godine postavljeno je i manje (dječije) klizalište (60 m2) namjenjeno za djecu i početnike koji prvi puta staju na klizaljke i led. Ovo je još jedan vid popularizacije klizanja jer pomažemo početnicima koji nikada nisu stali na klizaljke i led da na ovaj način lakše probaju jednu novu aktivnost koja će im se sigurno svidjeti. Od sezone 2022/2023 na Klizalište je postavljen Ledeni tobogan dužine 30m i visine 3,6 m za brzo spuštanje u posebno dizajniranim gumenim “dušecima” na naduvavanje.

Klizalište je natkriveno specijalnom natkrivkom što omogućuje zaštitu od kiše i sniježnih padavina, te postavku rasvjete koja dodatno doprinosi atraktivnosti samog ambijenta i bolju realizaciju mnogobrojih događaja tokom postavke Klizališta. Uz Klizalište se nalazi i jedan ugostiteljski objekat u kojem se svi posjetioci i klizači u prijatnom i toplom ambijentu mogu odmoriti i ugrijati uz različite tople napitke i brzu hranu.

Ukupna površina Klizališta sa natkrivkom i svim infrastrukturnim objektima je 800 m².

Prve dvije godine klizalište je bilo postavljeno na stadionu Telex, zatim tri godine na stadionu za mali fudbal na Slanoj banji, nakon toga od 2012 do februara 2018 godine Klizlište se nalazilo na Trgu Slobode u centru Tuzle, a od novembra 2018. godine nalazi se na kompleksu slanih Panonskih jezera u Tuzli.

Klizališta Panonika je postavljeno otprilike dva do dva i pol mjeseca (od kraja novembra do kraja januara, eventualno prve polovine februara), u zavisnosti od vremenskih uvjeta i broja posjetilaca/klizača potrebnih za rad Klizališta.

CJENOVNIKKLIZALIŠTE za zimsku sezonu 2022/2023  

1 termin = 1 sat (60 minuta)

RADNI DAN

(ponedjeljak-petak)

1h klizanja VLASTITE KLIZALJKE 3,50 KM
1h klizanja IZNAJMLJENE KLIZALJKE 4,50 KM
GRUPNA, od 10 i više osoba 3,5 KM po osobi

VIKEND

(subota i nedjelja)

1h klizanja VLASTITE KLIZALJKE 4,50 KM
1h klizanja IZNAJMLJENE KLIZALJKE 6,50 KM
GRUPNA, od 10 i više osoba 4,50KM po osobi
 

POMAGALO ZA NEKLIZAČE

samo uz klizaljke (1 termin)

 

2,50 KM

GRUPNI I VIŠEKRATNI TERMINI
(mogu se koristiti i radnim danima i vikendom)
10 KLIZANJA – VLASTITE KLIZALJKE 35 KM
10 KLIZANJA – IZNAJMLJENE KLIZALJKE 45 KM
LEDENI TOBOGAN :
– TRI (3) SPUŠTANJA           1,50 KM
-PET (5) SPUŠTANJA           2,00 KM
-DESET (10) SPUŠTANJA   4,00 KM
* NAPOMENA: Višekratne ulaznice se kupuju na vlastitu odgovornost! JKP ”Pannonica” ne odgovara za neiskorištene termine, neiskorištene termine uzrokovane višom silom te ne vrši povrat novca.
 • Sve cijene su izražene u kovertibilnim markama (KM).
 • PDV je uračunat u cijenu.

O KLIZALIŠTU

Namjera JKP ‘’Pannonica’’ d.o.o. je da Tuzla bude ispunjena sportsko-rekreativnim, kulturno-zabavnim i ostalim aktivnostima u što većem obimu tokom cijele godine, te da na taj način utičemo na poboljšanje kvaliteta života. Naročito u toku zimskog perioda želimo da ponudimo našim građanima mjesto na kome mogu provesti ugodne trenutne. Klizalištem želimo da probudimo svijest društva o zdravom načinu života i u relativno neaktivnom zimskom periodu. Zdravlje je sve skupocjenija roba, a pogotovo sa današnjim načinom života postaje sve više zapostavljeno.

Klizanje je inače izuzetno zdrava rekreacija, naročito zbog formiranja čistog zračnog “balona” bez bakterija iznad ledene plohe zamrznute na -15 stepeni. Klizanje je aktivnost na otvorenom tako da djeca umjesto da to vrijeme utroše na boravak u kučama ispred tv-a, raznim igraonama, igrajući video igrice itd, boravit će na otvorenom-na zraku u atmosferi koja obiluje muzikom i zabavom. Bavljenje nekom od sportskih aktivnosti pa tako i klizanjem jača koštano-mišićni (lokomotorni) i imunološki (odbrambeni) sistem, a sve to nam pomaže da se bolje opustimo i tako odmorni i spremni dočekamo sve nove izazove koje se postavljaju pred nas. Prednost klizanja je što povezuje nekoliko stvari: pravilno držanje tela, gracioznost pokreta, muziku i ples. Klizanje razvija: izdržljivost, koordinaciju i agilnost pokreta, te ravnotežu što je jako bitno za antropološki status ciljne grupe. Prema sportskoj klasifikaciji klizanje spada u monostrukturalni sport, odnosno aktivnosti u kojima postoji jedna ili više zatvorenih kretnih struktura cikličkog ili acikličkog karaktera, koje se ponavljaju, ali i u tzv. konvencionalne sportove – koji sadrže estetski oblikovane i koreografski postavljene acikličke kretne strukture, koje se izvode u konstantnim ili promjenjivim uvjetima. Ono što je važno istaći je da djeca koja se aktivno bave klizanjem rijetko imaju problema sa bolestima respiratornih organa i alergijama. Doktori čak preporučuju klizanje deci koja pate od astme. Još jedna prednost ovog sporta je druženje sa vršnjacima. Zanimljivo je i to da se djeca, koje se bave ovim sportom, vrlo rijetko prehlade u toku zime. Pored djece koja su najčešći posjetioci i klizači, sve više klizača je nešto starijeg uzrasta koji pronalaze zadovoljstvo u čarima klizanja.

KUĆNI RED I KODEKS PONAŠANJA NA KLIZALIŠTU I LEDENOM TOBOGANU 

 • KLIZANJE NA KLIZALIŠTU  I SPUŠTANJE NA KEDENOM TOBOGANU JE NA VLASTITU ODGOVORNOST, stoga je vrlo važno pridržavati se sljedećeg kućnog reda:
 • Na veliko klizalište zabranjeno ulaziti u obući i na njega mogu ulaziti samo klizači koji znaju samostalno klizati.
 • Klizanje na klizalištu se odvija isključivo u kružnom smjeru desnom stranom, tako da vam je ograda klizališta sa vaše desne strane.
 • Zabranjuje se poprečno klizanje ili klizanje u smjeru suprotno od zadanog.
 • Zabranjeno je zadržavanje kod ulaza na klizalište i time ometanje prolaza korisnicima istog.
 • Veoma je važno ukoliko padnete da najprije skupite prste šake.
 • Na ledu klizališta zabranjeno je pušenje, korištenje mobitela i sjedenje na ogradi oko klizališta.
 • Na ledu klizalištu se strogo zabranjuje grudvanje, dodavanje raznim predmetima, guranje, organizovanje igara tipa ganje, vozića i slične radnje koje ometaju ili ugrožavju ostale klizače na ledu.
 • Klizaljke su izuzetno oštre. strogo je zabranjeno podizanje klizaljki od ledene podloge i dizanje klizaljki na ogradu.
 • Podešavanje klizaljki se ne smije vršiti na ledu. molimo vas da polako izađete sa leda i to uradite na klupi ispred ulaza u klizalište, a osoblje panonike će vam rado pomoći u podešavanju.
 • Na ledu klizališta strogo je zabranjen ulazu svakodnevnoj obući, ulazak je dozvoljen isključivo u klizaljkama. U obući je moguće ući samo na malo klizalište, jedan roditelj/pratioc uz jedno dijete.
 • Zabranjeno je skakati, te udarati klizaljkama u ogradu oko klizališta.
 • Svako je dužan čuvati i koristiti klizaljke uzorom dobrog vlasnika. Po završetku termina klizanja, iznajmljene klizaljke treba vratiti obrisane od leda i u ispravnom stanju.
 • Dok je pojedinac na ledu klizališta, istom se zabranjuje nošenje ruksaka, torbi ili tome slično.
 • Zabranjeno je unošenje pića, jela i raznih grickalica na led klizališta.
 • Klizači koji se nalaze na ledu moraju imati vidno istaknute brojeve za klizanje koje su dobili prilikom kupovine karte. Pomenute brojeve su dužni vratiti zajedno sa klizaljkama.
 • Uprava panonike ne odgovara za lične stvari koje se eventualno izgube na klizalištu.
 • Djeca mlađa od 5 godina mogu koristiti ledeni tobogan samo u prisustvu roditelja / staratelja.
 • Prije penjanja na platformu tobogana svaki korisnik je dužan imati kartu koju predaje redaru tobogana i gumeni dušek.
 • Svaki korisnik prije penjanja na platformu tobogana, dužan je javiti se redaru koji reguliše broj ljudi na platformi ledenog tobogana.
 • Spuštanje niz ledeni  tobogan vršiti samo u sjedećem položaju na gumenom dušeku sa rukama na rukohvatu gumenog dušeka.
 • Jedan gumeni dušek koristi samo jedna osoba, osim za roditelje sa malom djecom.
 • Zabranjeno spuštanje niz tobogan u stojećem položaju.
 • Zabranjuje se bilo kakvo penjanje uz tobogan u suprotnom smjeru od smjera spuštanja niz tobogan.
 • Zabranjeno zadržavanje ispred tobogana nakon spuštanja.
 • Gumeni dušek za spuštanje korisnici sami prenose za vrijeme korištenje tobogana.
 • Redar ima pravo i ovlaštenje svakog pojedinca udaljiti sa klizališta i ledenog tobogana ukoliko smatra da se isti nije pridržavao  navedenih pravila, te poštovao osnove sigurnosti  i ponašanja.

UPUTE ZA KORIŠTENJE POMAGALA ZA KLIZANJE

 • Pomagalo za neklizače mogu koristiti samo djeca do 12 godina starosti.
 • Pomagalo za neklizače mogu koristiti samo neklizači koji su iznajmili klizaljke kao pomoć pri klizanju i niti u bilo koju drugu svrhu. U tom slučaju jedan neklizač koristi jedno pomagalo.
 • Pomagalo za neklizače se može iznajmiti bez klizaljki samo za malu djecu i tada se može koristiti samo u prostoru malog klizališta. U tom slučaju jedan roditelj/pratioc gura pomagalo dok jedno dijete sjedi na pomagalu.
 • Pomagalo za neklizače se može iznajmiti na biletarnici klizališta, po cijeni od 1 km za 1 termin klizanja.
 • Nakon plaćanja za pomagalo za neklizače se, uz prikaz računa, preuzima kod radnika klizališta gdje se odlaže obuća.
 • Zabranjeno je vršiti rezervacije pomagala za neklizače. iznajmljivanje se vrši po principu ”ko prvi dođe…
 • Korisnici pomagala za neklizače su dužni čuvati i koristiti pomagala uzorom dobrog vlasnika.
 • Osoba koja je iznajmila pomagalo za klizanje isto ne smije davati drugim licima.
 • Po završetku termina klizanja, pomagala treba vratiti u ispravnom stanju na mjesto gdje ste ga i preuzeli. Tek nakon toga možete dobiti svoju obuću.
 • Zabranjuje se nesavjesno korištenje pomagala za neklizače, kao što je bacanje, dodavanje, sudaranje, udaranje od ograde klizališta, sjedenje starijih od 12 godina na pomagalima i slićno.
 • U slučaju namjernog oštećenja pomagala za klizanje, lice koje je izvršilo oštećenje JKP ”Pannonica” može prijaviti policiji za uništavanje imovine!

UPUTE ZA KORIŠTENJE MALOG KLIZALIŠTA

 • Na malo klizalište mogu ući samo djeca koja ne znaju samostalno klizati.
 • Na malo (dječije) klizalište dozvoljen je ulazak jednog roditelja/pratioca (može u obući) sa djetetom koje ne zna klizati. Nije dozvoljeno da sa jednim djetetom bude dvoje roditelja/pratioca na ledu klizaišta.
 • Na malo klizalište sa djetetom koje ne zna samostalno klizati smije ući samo 1 roditelj/pratioc (može ući u cipelama).
 • Roditelj/pratioc je odgovoran za sigurnost djeteta dok kliže.
 • Roditelj/pratioc mora biti uz dijete čitavo vrijeme njegovog klizanja (držati ga sigurno), inače treba izaći sa leda.
 • Zabranjeno je sjedenje na ogradi i/ili zadržavanje na ulazu i/ili ometanje drugih klizača na ledu.
 • Pomagalo za neklizače se može iznajmiti bez klizaljki samo za malu djecu (a najviše do 12 god.) I tada se može koristiti samo u prostoru malog klizališta. U tom slučaju jedan roditelj/pratioc gura pomagalo dok jedno dijete sjedi na pomagalu.

 

Panonika.ba