JKP ”Pannonica”, Nutricionistički centar Salus iz Tuzle i web portal Hrani se zdravo 2018. godine pokrenuli su jedinstven projekat u BiH pod nazivom Panonika – Zdravo srce Tuzle.Panonika_src

”Panonika – Zdravo srce Tuzle” predstavlja rekreativno-sportski, za korisnike besplatan, projekat gdje su građanima na raspolaganju pješačke staze oko Panonskih jezera. Staze se mogu vidjeti putem postavljenih mapa na kompleksu. Na web stranici Hrani se zdravo postavljen je kalkulator individualne potrošnje kalorija u koji se upisuje vrijeme za koji ste prešli određenu stazu. Šetanjem stazama u određenom vremenu i tempu direktno činite pozitivan uticaj za vaše zdravlje.

Osnovni cilj projekta je da stanovnicima i gostima našeg grada omogućimo da besplatno i uz pomoć stručnjaka upražnjavaju zdrave navike i tako smanje nivo stresa i sprijeće najčešće nezarazne hronične bolesti poput visokog pritiska, šećerne bolesti i gojaznosti.

Kompleks Panonskih jezera se nalazi odmah uz park prirode Slana Banja, te centralni gradski park koji obiluju šumom i zelenilom te zajedno predstavljaju ”pluća” grada Tuzle.

Prednost Panonskih jezera i Slane Banje je da ne morate ići van grada, niti bi trebali šetati ili trčati gradskim ulicama, jer pravi rekreativni centar imate u samom centru grada odvojen od saobraćajnica i automobila, siguran i čuvan prostor na kome možete boraviti 12 sati dnevno.

 

Putem web stranice hranisezdravo.ba i uputa koje se na njoj nalaze možete izračunati individualnu potrošnju energije i saznati tačno koliko ste kalorija potrošili čime aktivno pratite vaš trening.

kalkulator-slikaparametriPomoću ovog projekta, a na osnovu preporuka stručnjaka nutricioniste ili vašeg osobnog trenera, možete pratiti potrošnju kalorija. Na taj način možete se aktivno uključiti u praćenje vašeg zdravstvenog statusa i time poboljšanje vašeg opšteg zdravstvenog stanja. Praćenje unosa i potrošnje kalorija je jako bitno za cjelokupno zdravlje, od prekomjerne gojaznosti, problema sa lokomotornim aparatom, kardivaskularnim sistemom itd. Ukoliko unosite više kalorija od stvarnih potreba vašeg organizma onda se te kalorije deponuju u tijelu u vidu masnih naslaga. Vremenom možemo doći do toga da imamo probleme sa gore navedenim sistemima našeg organizma. Ovim projektom našim korisnicima želimo pomoći da na komplesku Panonskih jezera imaju mogućnost da urade nešto korisno za svoje zdravlje.

Postoje ukupno 3 staze koje su mapirane i na osnovu kojih je napravljen algoritam (dužina staze, nagib i sl.) za izačunavanje potrošnje kalorija.

Staza 1 – je staza lagana staza jer ide uglavnom ravnom stazom oko sva tri Panonska jezera. Na mapi je označen žutom bojom. Dužina staze je 1,17 km. Maksimalni nagib je 34%-10%, a prosječni  3,6%. Visinska razlika je 13m (max n.v. 235m / min n.v. 222m).

Staza 2 – je umjerene težine. Staza ide cijelim kompleksom ravnim stazama oko sva tri Panonska jezera i onda se penje stepenicama preko slanih slapova. Na mapi je označena zelenom bojom. Dužina staze je 1,4 km. Maksimalni nagib je 53,9%-25,2%, a prosječni  4,8%. Visinska razlika je 27m (max n.v. 249m / min n.v. 222m).

Staza 3 – je napredna staza jer je najzahtjevnija s obzirom da su u njenom sastavu sve staze oko sva tri Panonska jezera, staza preko slanih slapova i staza kroz centralni gradski park. Na mapi je označena crvenom bojom. Dužina staze je 2,1 km. Maksimalni nagib je 21,2%-20,8%, a prosječni  4,2%. Visinska razlika je 25m (max n.v. 247m / min n.v. 222m).

Start svake staze je ispod slanih slapova na kompleksu Panonskih jezera.

PZST-mapa10

Na mapama su naznačene web adrese i QR kod putem kojih korisnici mogu pristupiti web stranici na kojoj se nalazi kalkulator pomoću kojeg mogu izračunati individualnu potrošnju energije i aktivno pratiti svoj trening.

QR kod se skenira pomoću vašeg pametnog mobilnog telefona, a za skeniranje morate imati instaliranu QR kod skener aplikaciju. Aplikacije možete skinuti na sljedećem linku: https://bit.ly/2GvlFOk

                                    ZS-hraniseZS-Panonika

Pored staza za šetanje/trčanje na kompleksu Panonskih jezera nalazi se fitnes centar na otvorenom ”OPEN AIR” koji se nalazi na prvom Panonskom jezeru uz centralnu šetnicu sa spravama za vježbanje. Na ovoj lokaciji se nalazi 10 sprava, tako da možete vježbati cijelo tijelo i sve mišićne grupe. 20160727_102337

Na trećem Panonsko jezeru nalazi se Street workout park gdje takođe možete vježbati koristeći samo vaše tijelo kao otpor.

34669131_1607234352732385_664053621008105472_n

Fitnes centri na otvorenom imaju prednost u odnosu na zatvorene i zagušljive fitnes centre. Aktivnost se odvija na čistom zraku i uz prisustvo velikih količina kiseonika, a koji nam je potreban za efikasnije vježbanje.

Velika prednost je šetanje/trčanje ili samo boravak oko Slanih slapova. slapoviSlani slapovi predstavljaju inhalacioni centar na otvorenom. To je instalacija sa pet kaskada i dva bazena za kupanje pri čemu inhaliranje isparenja slane vode veoma pogoduju relaksaciji od stresa, bolestima disajnih organa, glavoboljama i opštem poboljšanju zdravlja.

Kombinacijom šetanja/trčanja stazama oko Panonskih jezera i vježbanjem na fitnes spravama, bez troškova i zakazivanja termina, snažno utičemo na jačanje našeg kardio-vaskularnog i lokomotornog sistema, a time direktno utičemo na podizanje imuniteta i  bolji psiho fizički status čime postajemo otporniji na mnoge bolesti.