Avgustovski dan – Promocija CD-a Djordje Gavrić

AVGUSTOVSKI DAN
Promocija retrospektivnog albuma Djordja Gavrica “Purpurna jutra”
PANONIKA – Ljetnja bašta “Vrtić”, subota 20.avgust 2016. godine od 20 sati, ulaz slobodan.

Poštovani prijatelji dobre pop-rock muzike, pozivamo vas na nesvakidašnje druženje sa Djordjem Djokom Gavrićem i tuzlanskim rock muzičarima, a povodom promocije CD-a “Purpurna jutra” našeg tuzlaka.

DJORDJE GAVRIĆ, pionir tuzlanske rok scene sa najduzim sviračkim stažom medju tuzlanskim rok muzičarima. Prvi put je počeo da svira sa grupom AMORI, čiji je bio osnivač, 1964.g. Nakon toga je, kao bas gitarista, odnosno pjevač, bio član tuzlanskih grupa VOKINSI, TERUSI, ROBINZONI, JUNIORI, QUO VADIS i ANDJELI. Bio je pjevač sarajevske grupe COD. Sa grupama VOKINSI i TERUSI nastupio je na Prvoj jugoslovenskoj gitarijadi u Beogradu 1966, a sa grupom QUO VADIS pobijedio je na Prvoj tuzlanskoj gitarijadi 1969.g. Od samog početka muzičke karijere bavi se komponovanjem i tekstopisanjem. Komponovao je prvi tuzlanski hit AVGUSTOVSKI DAN 1967. i s tom pjesmom nastupio kao kantautor na festivalu “Prvi aplauz” u Banjaluci 1974. g. Jednu od njegovih prvih kompozicija -STRANCI, snimila je grupa COD a hit VRAĆAM SE KUĆI snimio je Fadil Toskić. Djordje je snimao sa sarajevskom grupom INDEXI ( Stoperka Mara, Rastanak u Luci, Kod Hajdučke česme, a nastupio je više puta kao kantautor u emisiji “Na ti”, TV Sarajevo. Bio je prateći vokal Zdravka Čolića 1974.g.
Djordje Gavric je prije par mjeseci u Americi, u Detroitu, završio svoj retrospektivni autorski album sa 10 pjesama nastalih prije 30-40 godina. On je autor svih kompozicija, tekstova i aranžmana. Album nosi naziv “PURPURNA JUTRA”
Pored muzike, Djordje se bavi slikarstvom i pisanjem.
Djordje je prije oko tri i po decenije odselio u Ameriku, a od tada, pa do danasnjeg dana, praktično živi na relaciji Amerika -Bosna.
Njegova želja je da prva promocija albuma “Purpurna jutra” bude upravo u Tuzli, gradu gdje su i nastale sve ove pjesme proteklih decenija.

Vidimo se u subotu 20.avgusta u 20 sati, ljetnja bašta VRTIĆ – istočni ulaz na Panoniku ili preko šetališta Slana Banja, ulaz slobodan.

Panonika.ba