Održan 4. PANONIKA MTB KUP 2017-MEMORIJAL AVDO ŠERAK

Na tuzlanskom kompleksu slanih Panonskih jezera i ove godine je održana biciklistička MTB trka pod nazivom 4. Međunarodna brdsko-biciklistička utrka ”PANONIKA MTB KUP 2017” – Memorijal Avdo Šerak. Utrka je održana u subotu 23.09.2017. godine. Na kraju ovogodišnje MTB sezone svi ljubitelji brdskog biciklizma mogli su uživati u atraktivnoj trci, koju u predivnom ambijentu kompleksa Panonika i parka Slana Banja u Tuzli, organiziraju JKP ”Pannonica” d.o.o-Tuzla i Biciklistički klub ”Jedinstvo” iz Tuzle, te Biciklistički savez BiH.

Trka se nalazila u kalendaru takmičenja Biciklističkog saveza BiH za 2017. godinu i bodovana je u okviru XC Premijer lige Biciklističkog saveza BiH u kategoriji brdskog biciklizma.

Pokrovitelj utrke je Grad Tuzla, a sponzori su JKP ”Komunalac”-Tuzla, Crveni krst/križ Tuzla, M-Bike Shop-Tuzla, Trek Bike centar-Sarajevo, BH Telecom, Ski-Jet-Tuzla i AKM Commerce-Tuzla. Medijski pokrovitelji su bili radio-televizija 7, radio Kameleon, radio Vesta i radio-televizija Tuzlanskog kantona.

Od 2015. godine Panonika MTB Kup je memorijalnog karaktera i održava se u znak sjećanja na prerano preminulog tuzlanskog biciklistu, Avdu Šeraka, jednog od idejnih tvoraca PANONIKA MTB Kupa. Avdo Šerak je bio jedan od najpoznatijih tuzlanskih biciklista, veteran MTB biciklizma, koji je svesrdno promovirao brdski MTB biciklizam u Tuzli, zbog čega je i pokrenuo organizaciju Panonika kupa u aprilu 2014.

U petak 22.09.2017. godine vozio se trening od 16 sati,  a u subotu 23.09.2017. godine i sama utrka. Utrka je počela u 11 sati, a kraj utrke i dodjela medalja, priznanja i nagrada je bio u 15 časova.

Start utrke je bio sa kompleksa Panonskih jezera ispod platoa ispod slanih slapova, zatim biciklističkim stazama preko parka Slana Banja potom nazad na kompleks Panonskih jezera oko prvog i drugog Panonskog jezera,  da bi poslije 4 kilometra cilj bio opet na kompleksu Panonskih jezera ispod platoa ispod slanih slapova.

Učestvovala su 44 takmičara u 8 kategorija, sa 12 biciklističkih klubova iz 11 gradova Bosne i Hercegovine: Sarajeva (BK Trek Team i BK Puls), Banja Luke (BK Summit), Livna (BK Livno), Kladnja (BK Kladanj), Bihaća (BBK Daj Krug), Žepča (BK Pedala), Prijedora (BK Kozara), Modriče (BK Kastel), Vlasenice (BK KPL Vlasenica), Doboja i Tuzle (BK Tuzla, BK Zmaj od Bosne).

Kategorije na utrci su bile:

 1. Seniori (U23, Elite)
 2. Juniori
 3. Kadeti
 4. Žene
 5. Veterani (Master)
 6. Hobby 1 – djeca do 16 godina starosti
 7. Hobby 2 – od 16 do 35 godina starosti
 8. Hobby 3 – preko 35 godina starosti
 9. Djeca, revijalno

 

Pobjednici, odnosno osvajači prva tri mjesta po kategorijama su bili sljedeći takmičari:

Seniori (U23/Elite) i ujedno pobjednici memorijala Avdo Šerak 2017:

 1. Ivan Širić (BK Pedala-Žepče)
 2. Ferhad Delanović (BBK Daj Krug-Bihać)
 3. Haris Hrustanović (BK Mostar-Mostar)

Juniori:

 1. Ivan Deronja (BK Livno-Livno)
 2. Amar Mašić (BBK Daj Krug-Bihać)
 3. Nemanja Maksimović (BK Summit-Banja Luka)

Kadeti:

 1. Siniša Lukić (BK Kozara-Prijedor)
 2. Damjan Stupar (BK Kozara- Prijedor)
 3. Irfan Dervišević (BBK Daj Krug-Bihać)

Žene:

 1. Tijana Beha (BK Zmaj Od Bosne-Tuzla)
 2. Alma Alijagić (BK Puls-Sarajevo)
 3. Jelena Vukosavljević (BK Summit-Banja Luka)

Veterani (Master):

 1. Goran Erceg (BK Livno-Livno)
 2. Jelenko Božić (BK Pedala-Žepče)
 3. Denis Kadirić (BK Zmaj Od Bosne-Tuzla)

Hobby 1:

 1. Dejan Gavrić (BK Kastel-Modriča)
 2. Tarik Kalesić (Tuzla)

Hobby 2:

 1. Eldin Šarić (BK Pedala-Žepče)
 2. Harun Husić (BBK Daj Krug-Bihać)
 3. Edib Dedić (BK Tuzla-Tuzla)

Hobby 3:

 1. Darko Vasić (BK Summit-Banja Luka)
 2. Mirza Hodžić (BK Tuzla-Tuzla)
 3. Azur Tinjić (BK Tuzla-Tuzla)

Djeca, revijalno

 1. Emin Žigić (Tuzla)
 2. Faris Halilović (Tuzla)
 3. Dino Zahirović (Tuzla)

U svim kategorijama dodijeljene su medalje i robne nagrade sponzora M-Bike Shop-Tuzla i Trek Bike centar-Sarajevo.

Cilj projekta ”PANONIKA MTB KUP” je popularizacija biciklističkog sport u našem gradu, a naročito brdskog biciklizama, te da okupimo što veći broj djece i omladine koja voze bicikl. Namjera projekta je i uticaj na zdravlje građana, te turizam i ekologiju u našem gradu. Realizacijom ovog projketa očistit će se postojeće staze u parku Slana Banja čime će se omogučiti njihovo veče i sigurnije korištenje kako za bicikliste tako i za svakodnevne šetaće.

Zahvaljujemo se svim učesnicima i sponzorima na podršci.

Vidimo se u Tuzli sljedeće godine na 5. PANONIKA MTB KUP-u 2018 !

Panonika.ba