„Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ i na kompleksu Panonskih jezera

Šesta volonterska terenska akcija sadnje drveća „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ održana je u četvrtak, 08.11.2018. godine na području Grada Tuzla. Pomenute terenske aktivnosti  rezultat su zajedničkog rada, truda i zalaganja stotine hiljada volontera širom Bosne i Hercegovine, koji svake godine nastoje da daju svoj doprinos pošumljavanju zemljišta, očuvanja zelenih površina te edukaciji društva o značaju šuma.

Kompleks Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, kompleks Panonskih jezera u Tuzli, kao i dvorišta OŠ „Breške“ i OŠ „Mramor“ – područna škola „Dobrnja“ od danas su bogatija za stotinu sadnica thuje smaragd, koje su obezbjeđene u pomoć i podršku partnera i prijatelja projekta. Učesnicima akcije tehničku podršku pružili su i uposlenici JKP „Komunalac“ Tuzla.

U periodu kada cijela Bosna i Hercegovina, ali posebno Grad Tuzla, svjedoče enormnom stepenu zagađenja zraka uzrokovanog djelovanjem različitih faktora, ove terenske aktivnosti imaju poseban značaj. Nove sadnice koje smo zasadili na ovoj, ali i prethodnim akcijama, predstavljaju pluća našeg grada i od izuzetne su važnost za sve nas. Kroz ove, ali i njima srodne aktivnostima nastojimo dati priliku našim građanima da konkretnim, praktičnim, radom na terenu daju svoj doprinos čišćem i zdravijem okruženju u kojem žive. Bez jasne svijesti svih struktura stanovništa o postojanju problema, kao i jasne i nedvojbene namjere da se na rješavanju istog nešto poduzme, nalazimo se na jako dugom i teškom putu, a do tada će naše stanovništvo u sve većoj mjeri osjetiti štetne posljedice neodgovornog odnosa prema prirodi na vlastitom primjeru“, izjavio je Amar Kavgić, izvršni koordinator projekta „Let's Do It Tuzla“.

Učesnici akcije, kao i svake godine, su prvenstveno učenici tuzlanskih osnovnih i srednjih škola, tačnije JU Srednja medicinska škola Tuzla, JU Gimnazija „Meša Selimović“ i OŠ „Sjenjak“, ali i članovi i aktivisti Organizacionog odbora projekta „Let's Do It Tuzla“. Akciji je nedvojbenu podršku pružio i menadžment Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, vodeće zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini.

Dočekali smo da djeca koja su rođena a, u slučaju potrebe, možda čak i liječena u našoj bolnici, pošumljavaju i uređuju dvorište koje su nekada gledali drugačijim očima. Svakako da će ovo nama mnogo značiti i zahvalni smo organizaciji ‘Let's Do It Tuzla’ za sve što su učinili, posebno u periodu kada smo pokrenuli aktivnosti na uređenju unutrašnjeg i vanjskog prostora Klinike za dječije bolesti. Nadamo se da će sve ovo omogućiti, u velikoj mjeri, ugodniji i humaniji boravak djece u bolnici“, izjavila je prof.dr.med.sc Fahrija Skokić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla.

Očuvanje zelenih površina, zaštita životne sredine i unapređenje lokalne zajednice mogući su kroz angažman svih struktura društva, što upravo i jeste fokus volonterskih aktivnosti koje se sprovode u okviru projekta „Let's Do It“ u našoj zemlji. Svi građani Tuzle, naročito mladi ljudi imaju priliku da svojim radom kroz terenske aktivnosti doprinesu poboljšanju ekološkog stanja u Tuzli, ali i Bosni i Hercegovini.

Akcija se i ove godine provodi uz nesebičnu pomoć i podršku kompanije Eko život d.o.o. Tuzla, Fabrike cementa Lukavac, Gradske uprave Tuzla, NLB Banke, Rudarskog instituta Tuzla, Deplasta, Vulkana i drugih društveno odgovornih kompanija i institucija.

Let's Do It“  projekat u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 182 522 volontera, koji su očistili oko 13 200 tona otpada i zasadili 436 491 sadnica raznih vrsta drveća.

Projekat „Let's Do It“ u Bosni i Hercegovini je dio svjetskog pokreta „Let’s do it World“ u kojem učestvuje 168 zemalja i u kome je do sada uzelo učešće više od 35.000.000 volontera.