Održan 2. PANONIKA MTB KUP 2015-memorijal Avdo Šerak

U nedjelju 20.09.2015. godine u Tuzli održana je 2. Međunarodna brdsko-biciklistička utrka PANONIKA MTB CUP 2015-memorijal Avdo Šerak koja je održana na kompleksu Panonskih jezera i gradskom sportsko-rekreativnom parku Slana Banja. Format utrke je XCO (Cross Country Olimpic).

Organizatori utrke su bili JKP ”Pannonica” d.o.o. i biciklistički klub ”Jedinstvo” iz Tuzle. Pokrovitelj utrke su Općina Tuzla i Biciklistički savez BiH, a partneri su bili JKP ”Komunalac”-Tuzla, Crveni krst/križ Tuzla, Organizacija za djecu i mlade ”Osmijeh za osmijeh” i Omladinska grupa Omladinskog resursnog centra Tuzla. Sponzor utrke su bili M-Bike Shop, Inproz, Grawe osiguranje, Golden Tours, Top Dom, AKM Commerce, Dukat, Mtb.ba, Bicikli.ba, Medicinski centar Sporticus, No Gluten Lab i Coca-Cola. Medijski pokrovitelji su bili radio Kameleon, radio Vesta, Radio-televizija 7, Radio-televizija Tuzlanskog kantona i agencija Zeus.

U subotu 19.09.2015. godine vozio se trening, a u nedjelju 20.09.2015. godine i sama utrka. Utrka je počela u 11 sati, a kraj utrke i dodjela medalja, priznanja i nagrada je bio u 16 časova.

Start utrke je bio sa kompleksa Panonskih jezera ispod platoa ispod slanih slapova, zatim biciklističkim stazama preko parka Slana Banja potom nazad na kompleks Panonskih jezera oko prvog i drugog Panonskog jezera, da bi poslije 4 kilometra cilj bio opet na kompleksu Panonskih jezera ispod platoa ispod slanih slapova.

Učestvovalo je 35 takmičara u svim kategorijama, sa 9 biciklističkih klubova iz 2 države Hrvatske i BiH, iz 7 gradova: Požege (Lux Racing Team), Sarajeva (Trek Team, Giro Factory Racing), Visokog, Kladnja, Gračanice (MTB), Žepča (Pedala) i Tuzle (Tuzla, Zmaj od Bosne).

Kategorije na utrci su bile:

 1. Licencirani takmičari
  – Juniori
  – Seniori (U23, Elite)
  – Veterani
 2. Nelicencirani takmičari
  – Amateri Hobby 1 – djeca od 4 do 7 godina starosti
  – Amateri Hobby 2 – od 8 do 17 godina starosti
  – Amateri Hobby 3 – 18 do 35 godina starosti.

Po kategorijama se vozio sljedeći broj krugova:

 • Seniori : 4 kruga
 • Juniori: 2 kruga
 • Veterani/Masters: 2 kruga
 • Hobby 1: 1 kruga
 • Hobby 2: 2 kruga
 • Hobby 3: 2 kruga

 

Pobjednici, odnosno osvajači prva tri mjesta po kategorijama su bili sljedeći takmičari:

Seniori i ujedno pobjednici memorijala Avdo Šerak 2015:

 1. Matej Skuzin (Lux Racing Team-Požega)
 2. Benjamin Mahić (Trek-Sarajevo)
 3. Mensur Čorić (BK Zmaj-Tuzla)

Juniori:

 1. Zvonko Pedić (Lux Racing Team-Požega)
 2. Adin Bešlagić (BK Tuzla)
 3. Armin Bešlagić (BK Tuzla)

Veterani:

 1. Adnan Derlić (BK Pedala-Žepče)
 2. Kenan Bajrić (Trek-Sarajevo)
 3. Tarik Imamagić (Giro-Sarajevo)

Hobby 1

 1. Omar Šerak (Tuzla)
 2. Adi Miraščić (Tuzla)
 3. Sean Miraščić (Tuzla)

Hobby 2

 1. Ivan Širić (BK Pedala-Žepče)
 2. Ahmed Kolak (BK Kladanj)
 3. Adis Bilalić (BK Tuzla)

Hobby 3

 1. Senaid Sarajlić (BK Pedala-Žepče)
 2. Amir Delić (BK Tuzla)
 3. Armin Đolota (BK Tuzla)

U svim kategorijama dodijeljene su medalje, diplome i robne nagrade, a za licencirane takmičare i novčane nagrade.

Od ove 2015. godine Panonika Mtb Kup je memorijalnog karaktera i održavaće se u znak sjećanja na prerano preminulog tuzlanskog biciklistu, Avdu Šeraka, idejnog tvorca Panonika kupa. Avdo Šerak je bio jedan od najpoznatijih tuzlanskih biciklista, veteran MTB biciklizma, koji je svesrdno promovirao brdski MTB biciklizam u Tuzli, zbog čega je i pokrenuo organizaciju Panonika kupa u aprilu 2014.

Projektom imamo namjeru da popularizujemo biciklistički sport u našem gradu, a naročito brdski biciklizam, te da okupimo što veći broj djece i omladine koja voze bicikl. Cilj projekta je i uticaj na zdravlje građana, te turizam i ekologiju u našem gradu. Realizacijom ovog projketa očistit če se postoječe staze na Slanoj Banji čime će se omogučiti njihovo veče i sigurnije korištenje kako za bicikliste tako i za svakodnevne šetaće.

U priloženoj foto-galeriji 2. PANONIKA MTB KUP 2015-memorijal Avdo Šerak pogledajte slike.