Održan VI Sajam mladih poduzetnica

U okviru implementacije projekta podrške mladim poduzetnicima, Centar za edukaciju i obrazovanje Tuzla, u subotu 24.08.2019. godine, organizovao je VI Sajam mladih poduzetnica. Sajam je održan na kompleksu Panonskih jezera u Tuzli, a svoje radove, izlagali su uspješni mladi poduzetnici i poduzetnice, koji su prošli poslovne edukacije u sklopu Centra za edukaciju i obrazovanje, te razvili svoje poslovne ideje. Tokom Sajma, posjetitelji su imali priliku pogledati radove mladih poduzetnika i poduzetnica iz Tuzle, Sarajeva i Zavidovića, koji se bave proizvodnjom tradicionalnih proizvoda, izradom nakita, uzgojem magaraca i proizvodnjom proizvoda na bazi magarećeg mlijeka, kao i fraktalnim crtanjem. Ovim projektom, Centar za edukaciju i obrazovanje nastavlja aktivnosti aktivnog zalaganja za razvoj poduzetništva u BiH, te mladim pruža praktičnu pomoć u realizaciji njihovih poslovnih ideja, kao i promociji njihovih biznisa. Svjesni smo da je teško razviti vlastiti poslovni poduhvat, te i na ovaj način želimo pomoći mladim osobama koji razvijaju svoje biznise“ – istakao je Almir Paočić, direktor Centra za edukaciju i obrazovanje Tuzla.

„Sajam je odlična prilika za prezentaciju naših proizvoda. Pohvalila bih organizaciju, kao i lokaciju dešavanja. Zahvaljujem se na pozivu i nadam budućoj saradnji“ – rekla je Lejla Redžepagić, iz Udruženja „Prijateljice“ Tuzla, koja je na sajmu predstavila metode fraktalnog crtanja, koje nudi udruženje.

„Sajam je ispunio naša očekivanja. Ono što nas je posebno dojmilo, je da nas kupci prepoznaju, što nam imponuje. Veoma je bitno što smo postojećim i potencijalnim kupcima prezentovali našu ponudu. Sajam je organizovan na zavidnom nivou. Nadam se da ćemo izlagati i naredne godine.“- rekao je Alen Jusupović, suvlasnik farme magaraca „Mali farmer“ iz Zavidovića.

 

Muhiba Murić proizvodi prerađevine od voća i povrća (džemove, ajvare i slično). Tokom Sajma, predstavila je novi prizvod – Gorku dinju ili Karelu. Karela, momordika ili gorka dinja (lat. Momordica charantia L.) je biljka koja daje plod nalik krastavcu, hrapave površine i izuzetno gorkog okusa. Karela je poznata po svom ljekovitom djelovanju putem različitih mehanizama:
– može sniziti koncentraciju glukoze u krvi,
– može sniziti koncentraciju ukupnih triglicerida u krvi i “lošeg” kolesterola,
– štiti stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala,
– poboljšava probavu zbog udjela dijetalnih vlakana koja potiču rad crijevnih mišića.

Lejla Redžepagić iz udruženja “Prijateljice”, predstavila je na Sajmu ručno rađene čestitke, kao i metodu fraktalnog crtanja. Metoda fraktalnog crteža je nova forma art terapije koju je 1991.g. osmislila Tanzilia Polujahtova, klinička i porodicna psihologinja. Ona je napravila brojne kliničke testove i studije koji su pokazali da su se ljudi koji su crtali fraktale brže oporavljali od svojih bolesti. Metoda pomaže ljudima koji imaju iskustvo traume, stresa, anksioznosti, depresije i ostalih negativnih psiholoških stanja. Ova metoda namijenjena je psiholozima, terapeutima, učiteljima, odgajateljima, umjetnicima, liječnicima, roditeljima, svima koji rade na samospoznaji i lićnom razvoju. Ovu tehniku upoznali su mnogi koji svjedoče o poboljšanju emocionalnog, psihološkog i fizičkog blagostanja. Osim što djeluje na nevidljivom nivou, crtanje fraktala predstavlja užitak, radost i veselje. Fraktalni crtež nije samo umjetnost. To je duboki rad na sebi što je ekvivalent za meditaciju. Pri Udruženju „PRIJATELJICE,, djeluje Fraktalni klub ,,Moć boje i oblika“ koji okuplja preko 10 aktivnih članica koje su bile obuhvaćene edukacijom iz oblasti fraktalnog crtanja. Budući da je interesovanje za ovom vrstom izražavanja svakodnevno sve veće, rodila se ideja za organizacijom prve medjunarodne fraktalne kolonije koja će se od 13.-15.09.2019. odrzati u Tuzli i okupiti tridesetak članica sličnih klubova iz Slovenije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Alen Jusupović je suvlasnik farme magaraca “Mali farmer” iz Zavidovića. Magareće mlijeko ima brojna korisna svojstva. To je lijek za bronhijalne bolesti (astma, bronhitis, upala pluća itd.). Takođe ojačava i imunitet, te liječi bolesti debelog crijeva. Osim mlijeka, u ponudi se nalazi i kozmetika na bazi magarećeg mlijeka (baby program, šamponi, kreme itd.)

Sunita Dizdar Hodžić vlasnica je tradicionalnog obrta “Flora handmade”. To je ručno rađen nakit, sa prirodnim cvijećem. Brižno sakupljano u sušeno cvijeće, pohranjeno je i sačuvano zauvijek u vašem najdražem komadu nakita.

Centar za edukaciju i obrazovanje pruža mogućnosti obrazovanja i neformalne edukacije za različite ciljne grupe bez obzira na njihovu profesionalnu orijentaciju, sa ciljem da se kod stanovništva razviju stavovi o važnosti njihovog učešća u privrednom razvoju naše države, kroz osnivanje vlastitih biznisa, te razvoja ekoloških stavova, održivog razvoja i odgovornosti, kako građana, tako i poduzetnika. Naše edukacije i savjetovanja, imaju široku disperziju, a ističemo oblast poduzetništva, poslovnog i finansijskog planiranja, pregovaranja, javnog zagovaranja, pisanja poslovnih planova i projekata za domaće i EU fondove, ekologije i zaštite okoline.
Posebno ističemo publikacije:
– Kako napisati projektni prijedlog i voditi projekat;
– Napišite poslovni plan i pokrenite posao;
– Sve što želie znati o poduzetništvu, ali nemate koga pitati.

 

* fotografije i tekst preuzeti sa www.ceo.ba.

Panonika.ba