SAOPŠTENJE!

Nedavno predizborno obećanje za penzionere kandidata za gradonačelnika Vahida Jusufovića o besplatnom ulazu i boravku u Panonici, samo govori o njegovoj prozirnoj populističkoj kampanji i potpunom nepoznavanju ovlaštenja gradonačelnika, rada javnih preduzeća, pojma transfernih cijena a posebno ne poznavanju funkcionisanja poreznog sistema BiH. Ovo je obećanje za koje svi znaju da se ne može ostvariti, kao i neka druga predizborna obećanja koje mu, „ni krivom ni dužnom“ , već u nekoliko navrata podmeće njegova stranka, izlažući ga podsmijehu šire javnosti, pa i samih penzionera. U nedostatku ideja, sa vjerovatnim slijedećim preizbornim obećanjem da penzioneri neće plaćati ni centralno grijanje i vodu, jer tu uslugu daju javna preduzeća u većinskom vlasništvu grada , velika je vjerovatnoća da će se ovi lokalni izbori od strane pojedinih kandidata pretvoriti u pravu lakrdiju populističkih neostvarljivih predizbornih obećanja.
Činjenice i zakonske odredbe govore slijedeće. Javna preduzeća ne mogu nikome davati svoje usluge besplatno, jer se time oštećuje ne samo budžet preduzeća, Grada, Kantona, nego i porezni sistem države. JKP Pannonica d.o.o.Tuzla, preduzeće kojem je povjereno upravljanje kompleksom, i Grad Tuzla, početkom svake godine omogućavaju građanima Tuzle, a posebno penzionerima i ostalim socijalnim kategorijama, kupovinu sezonskih ulaznica za Panonska jezera po vrlo povoljnim uslovima i sa cijenama znatno nižim od cijena koje važe za druge goste Panonike tokom ljetne sezone, vodeći računa upravo o činjenici da je kompleks izgrađen novcima svih građana Tuzle, pa i penzionera i drugih socijalno ugroženih kategorija. Cijena penzionerske sezonske ulaznice tokom tri mjeseca na početku godine iznosi 32 KM sa PDV-om za minimalno tri mjeseca boravka na kompleksu slanih jezera, što je 0,58 KM/dan (prosjek od 55 sunčanih dana), ne računajući mogućnost višekratnih dnevnih ulaza. Pored toga, i ostale cijene na Panonici su ubjedljivo najniže u BiH, nekoliko puta niže u odnosu na slične objekte kupališta i jezera, pogotovo u odnosu na standarde i usluge koje kompleks pruža svojim gostima. Nerealna obećanja za besplatan ulaz na Panoniku za jednu ugroženu kategoriju stanovništva, a ne i za ostale ugrožene kategorije i na štetu budžeta Grada, i uopšte ovakva populistička razmišljanja o budućem razvoju turizma koji svake godine privlači veliki broj gostiju u naš grad (pa i ovog proteklog ljeta u vremenu pandemije virusa Covid19) , moglo bi ozbiljno ugroziti opstanak kompleksa Panonskih jezera i postojeće izgrađene turističke infrastrukture hotela, motela i privatnog smještaja, kao i budući razvoj i buduće investicije u turizam i komplementarne djelatnosti, a time i nova radna mjesta. Ovakva obećanja i eventualno provođenja tih obećanja, prema našem mišljenju, mogu dovesti do propasti javnih preduzeća, a onda do njihove neminovne privatizacije za male novce, što je i mogući cilj ovakvih predizbornih programa.
Proteklog ljeta 2020, kandidat za gradonačelnika Vahid Jusufović, javno je bio protiv otvaranja i rada kompleksa Panonskih jezera, a sada nerealno obećava besplatan ulaz za penzionere koji ga, zajedno sa 170.000 posjetilaca Panonike ovog ljeta iz cijele BiH i susjednih zemalja, nisu poslušali, nego su uz primjene svih preventivnih mjera zaštite protiv virusa Covid19 došli na Panoniku po svoju dozu zdravlja na suncu i u slanoj vodi, bez ijednog incidenta ili zaraženog gosta.
I na kraju, bez obzira na nepoznanice oko virusa i za naredno ljeto 2021. godine, kandidat za gradonačelnika obećava besplatan boravak penzionerima na Panonici kojoj on ne bi dozvolio rad, ako je dosljedan svojim stavovima izrečenim ovog ljeta. Dakle, prazna obećanja, što bi narod rekao, lafinaš.
JKP Pannonica d.o.o. Tuzla