Prvo klizalište u Tuzli otvorila je firma JKP ‘’Pannonica’’ d.o.o. Tuzla u saradnji sa gradom Tuzla u decembru sada već daleke 2006. godine.

Klizalište Panonika je otvorenog tipa, veličine 550 m², kapaciteta 100 klizača/termin. Prve dvije godine klizalište je bilo postavljeno na stadionu Telex, zatim tri godine na stadionu za mali fudbal na Slanoj banji, nakon toga a i dan danas nalazi se na Trgu Slobode u centru Tuzle.

Svake godine (još od 2006. godine) u toku mjeseca januara organizuje se i škola klizanja za najmlađe.

Klizališta Panonika je postavljeno otprilike dva do dva i pol mjeseca, u zavisnosti od vremenskih uvjeta i broja posjetilaca/klizača potrebnih za rad Klizališta.

CJENOVNIKKLIZALIŠTE za zimsku sezonu 2017/2018

1 termin = 1 sat i 15 minuta

RADNI DAN
(ponedjeljak-petak)
1h15 klizanja VLASTITE KLIZALJKE 2,5 KM
1h15 klizanja IZNAJMLJENE KLIZALJKE 3,5 KM
10 KLIZANJA – VLASTITE KLIZALJKE 20 KM
10 KLIZANJA – IZNAJMLJENE KLIZALJKE 28 KM
GRUPNA, od 10 i više osoba 2,5 KM po osobi

 

VIKEND
(subota i nedjelja)
1h15 klizanja VLASTITE KLIZALJKE 3,5 KM
1h15 klizanja IZNAJMLJENE KLIZALJKE 5,5 KM
 • Sve cijene su izražene u kovertibilnim markama (KM).
 • PDV je uračunat u cijenu.

 

O KLIZALIŠTU

Namjera JKP ‘’Pannonica’’ d.o.o. je da Tuzla bude ispunjena sportsko-rekreativnim, kulturno-zabavnim i ostalim aktivnostima u što većem obimu tokom cijele godine, te da na taj način utičemo na poboljšanje kvaliteta života. Naročito u toku zimskog perioda želimo da ponudimo našim građanima mjesto na kome mogu provesti ugodne trenutne. Klizalištem želimo da probudimo svijest društva o zdravom načinu života i u relativno neaktivnom zimskom periodu. Zdravlje je sve skupocjenija roba, a pogotovo sa današnjim načinom života postaje sve više zapostavljeno.

Klizanje je inače izuzetno zdrava rekreacija, naročito zbog formiranja čistog zračnog “balona” bez bakterija iznad ledene plohe zamrznute na -15 stepeni. Klizanje je aktivnost na otvorenom tako da djeca umjesto da to vrijeme utroše na boravak u kučama ispred tv-a, raznim igraonama, igrajući video igrice itd, boravit će na otvorenom-na zraku u atmosferi koja obiluje muzikom i zabavom. Bavljenje nekom od sportskih aktivnosti pa tako i klizanjem jača koštano-mišićni (lokomotorni) i imunološki (odbrambeni) sistem, a sve to nam pomaže da se bolje opustimo i tako odmorni i spremni dočekamo sve nove izazove koje se postavljaju pred nas. Prednost klizanja je što povezuje nekoliko stvari: pravilno držanje tela, gracioznost pokreta, muziku i ples. Klizanje razvija: izdržljivost, koordinaciju i agilnost pokreta, te ravnotežu što je jako bitno za antropološki status ciljne grupe. Prema sportskoj klasifikaciji klizanje spada u monostrukturalni sport, odnosno aktivnosti u kojima postoji jedna ili više zatvorenih kretnih struktura cikličkog ili acikličkog karaktera, koje se ponavljaju, ali i u tzv. konvencionalne sportove – koji sadrže estetski oblikovane i koreografski postavljene acikličke kretne strukture, koje se izvode u konstantnim ili promjenjivim uvjetima. Ono što je važno istaći je da djeca koja se aktivno bave klizanjem rijetko imaju problema sa bolestima respiratornih organa i alergijama. Doktori čak preporučuju klizanje deci koja pate od astme. Još jedna prednost ovog sporta je druženje sa vršnjacima. Zanimljivo je i to da se djeca, koje se bave ovim sportom, vrlo rijetko prehlade u toku zime. Pored djece koja su najčešći posjetioci i klizači, sve više klizača je nešto starijeg uzrasta koji pronalaze zadovoljstvo u čarima klizanja.

KUĆNI RED I KODEKS PONAŠANJA NA KLIZALIŠTU

 • KLIZANJE NA KLIZALIŠTU JE NA VLASTITU ODGOVORNOST, stoga je vrlo važno pridržavati se sljedećeg kućnog reda:
 • Klizanje na klizalištu se odvija isključivo u kružnom smjeru desnom stranom, tako da vam je ograda klizališta sa vaše desne strane.
 • Zabranjuje se poprečno klizanje ili klizanje u smjeru suprotno od zadanog.
 • Zabranjeno je zadržavanje kod ulaza na klizalište i time ometanje prolaza korisnicima istog.
 • Veoma je važno ukoliko padnete da najprije skupite prste šake.
 • Na ledu klizališta zabranjeno je pušenje, korištenje mobitela i sjedenje na ogradi oko klizališta.
 • Na ledu klizalištu se strogo zabranjuje grudvanje, dodavanje raznim predmetima, guranje, organizovanje igara tipa ganje, vozića i slične radnje koje ometaju ili ugrožavju ostale klizače na ledu.
 • Klizaljke su izuzetno oštre. strogo je zabranjeno podizanje klizaljki od ledene podloge i dizanje klizaljki na ogradu.
 • Podešavanje klizaljki se ne smije vršiti na ledu. molimo vas da polako izađete sa leda i to uradite na klupi ispred ulaza u klizalište, a osoblje panonike će vam rado pomoći u podešavanju.
 • Na ledu klizališta strogo je zabranjen ulazu svakodnevnoj obući, ulazak je dozvoljen isključivo u klizaljkama.
 • Zabranjeno je skakati, te udarati klizaljkama u ogradu oko klizališta.
 • Svako je dužan čuvati i koristiti klizaljke uzorom dobrog vlasnika. Po završetku termina klizanja, iznajmljene klizaljke treba vratiti obrisane od leda i u ispravnom stanju.
 • Dok je pojedinac na ledu klizališta, istom se zabranjuje nošenje ruksaka, torbi ili tome slično.
 • Zabranjeno je unošenje pića, jela i raznih grickalica na led klizališta.
 • Klizači koji se nalaze na ledu moraju imati vidno istaknute brojeve za klizanje koje su dobili prilikom kupovine karte. Pomenute brojeve su dužni vratiti zajedno sa klizaljkama.
 • Uprava panonike ne odgovara za lične stvari koje se eventualno izgube na klizalištu.
 • Redari imaju pravo i ovlaštenje svakog pojedinca udaljiti sa klizališta ukoliko smatraju da se isti nije pridržavao gore navedenih pravila, te poštovao osnove sigurnosti ponašanja na klizalištu.

 

Panonika.ba

Pratite nas na Facebook-u!

Pratite sva dešavanja na Panonskim jezerima putem Facebook-a!

Zatvori