Održan koncert afričkog benda WERE na Arheološkom parku 3.7.2014.

Mladi afrički bend “WERE” iz Zimbabvea, koji je pobjednik Internacionalnog takmičenja mladih muzičara Imagine, održao je koncert na prostoru Arheološkog parka Panonskih jezera.

Tako je tuzlanska publika imala priliku da osjeti dašak afričke kulture, odnosno plemenske muzike sa modernim aranžmanom.

– Sretni smo što smo u Bosni i što nam se ukazala prilika da nastupimo ovdje. Naziv našeg benda “WERE” zapravo znači uspon na jednu planinu u Zimbabveu, ili uspon u životu, a ta planina je zapravo naša inspiracija – rekao je Blessing, član benda.

Ženski vokal u bendu Chipo kazala je da sviraju opojan miks plemenskog zvuka, koji povezuje različite muzičke stilove Afrike. “Sama muzika je moderna čime se stvara fuzija koja može da dopre i do mlađih i do starijih. Miks starih i modernih instrumenata, koristeći mbiru, marimbu, kudu rog sa glasovima naših ženskih vokala rezultira energičnim scenskim nastupima. Naše nastupe prate i elementi plesa”, dodala je Chipo.

Pogledajte dio atmosfere sa koncerta i upoznajte simpatične članove benda “WERE” klikom na sljedeći link WERE-Zimbabve, Panonska jezera-Arheološki park 3.7.2014. .

Posjetioci koncerta su bili prijatno iznenađeni samom atmosferom i muziciranjem ovog benda.

– Toliko pozitivne energije na jednom mjestu, koncert je zaista bio fenomenalan. Ljudi su dolazili iz znatiželje da ih čuju, bez nekih posebnih očekivanja, a gotovo svi su sa Panonskog jezera otišli s osmijehom na licu. Čak su se čuli i komentari da mi je jedan dan provesti s njima da se oraspoložim, da osjetim njihovu sreću i energiju koju ostavljaju na sceni – kazala je naša sugrađanka Nina Zupan i dodala da Tuzli definitivno treba više ovakvih događaja i da se prostor Panonskih jezera treba i može što bolje iskoristiti.

Bend iz Afrike će u Tuzli držati i muzičke radionice koje su planirane za 05.07.2014. godine (subota) – 17h u Kući plamena mira Tuzla.

Kao predgrupa bendu Were na koncertu su nastupili i članovi benda Paradox iz Tuzle,a sve u cilju promocije i interakcije mladih muzičara.

 

 

* sa zahvalnošću preuzeto sa www.tuzlarije.net

Panonika.ba