Promocija albuma “More bez obala” grupe Van Gogh i najava koncerta na Panonici

More bez obala“ naziv je desetog studijskog albuma beogradske grupe Van Gogh. Novi album, prateća knjiga ali i najava koncerta kog će Van Gogh održati 09.avgusta 2019 godine, u ljetnoj bašti „Vrtić“  na Panonskim jezerima u Tuzli, bio je povod za druženje sa Đuletom i Srbom na tom istom prostoru u srijedu 19.06.2019. godine. Druženje koje je trebalo biti „nešto kao press konferencija“, ali po običaju bilo je dosta više od toga. Jer malo je muzičara koji i nakon 34 godine na sceni, sa svakim novim albumom donose nešto novo, ne držeći se ustaljenih klišea i provjerenih recepata za uspjeh.

TNT: To je i bilo naše prvo pitanje za Đuleta, kako pronaći iznova inspiraciju za stvaranje …

  • Kad vidiš nas, Van Gogh vidiš da nam racio i nije baš bliska strana, može da se osjeti da nam je instikt dominantan. Vodimo se instiktom i svaki naš novi album nije kopanje po praznom loncu i ponovljanje već provjereno uspješnih pjesama, već je traženje senzacije čula u nekim stvarima koje bude radost i ljubav. Osjećamo veliku odgovornost i dijelimo ljubav pogotovo sa našom mlađom publikom. Na našim koncertima i turnejama iznova je uvijek mlada publika u prvim redovima i to je sreća i radost svake grupe, a pogotovo grupe koja postoji već 34 godine.

TNT: Kada već pominjete mlade, kako vi vidite danas uticaj medija upravo na tu populaciju?

  • Muka nam je što medijski formati nameću ovim mladim ljudima rijaliti programe kao dominantni smisao, a to nije smisao uopšte u tome nema nikakve vrijednosti. Gnušamo se svega što dolazi sa malih ekrana a veliča starlete i ljude sumnjivog morala, a predstavlja se kao nešto što je mnogo važno za omladinu. To je samo otimanje para na jedan najpogrešniji način, mi se trudimo evo i sa ovim novim albumom da promijenimo taj način razmišljanja.

TNT: Kako gledate na činjenicu da mnogi uz vas, stavljaju epitet najbolje rock grupe koja dolaze sa ovih prostora?

  • Ne kažemo da je grupa Van Gogh najbolja, daleko od toga, mi nikada nismo imali tu privilegiju da budemo najbolji, jer nismo ni željeli da budemo najbolji. Mi smo uvijek bili drugačiji od svih i u toj svojoj različitosti smo gradili neki svoj stil. To je naš stil kojim polarizujemo publiku. Neko nas voli više, neko nas voli manje, sasvim legitimno, ali najgore za bilo kog kreatora kroz dugu karijeru je da nekoga ostavite ravnodušnim. Mi to ne radimo i hvala Bogu da je to tako.

TNT: Pjesme sa novog albuma brzo su pronašle svoj put do publike,a posebno se „Gotovo je sve“, koja nosi neke univerzalne poruke …

  • Pjesma „Gotovo je sve“ je omaž jednom vremenu iz koga Srba i moja malenkost dolazimo. Mi dolazimo iz ‘60-tih, dolazimo iz vremena kada se pravila dobra muzika, dolazimo iz vremena kada je (opet ću se osvrnuti na to) sa televizija i drugih medija dolazila jedna čista i zdrava poruka. Činjenica je da se u cijelom svijetu zatvorio taj neki „puni krug“ i da je ponovo došlo vrijeme za „obraz uz obraz“. Kad kažemo „Obraz uz obraz“ oslanjamo se i ne možemo da zaboravimo istoimenu seriju uz koju smo i mi odrasli, uz fantastičnu Milenu Dravić i fenomenalnog Dragana Nikolića. Gospodina „Mangupa“ kako smo ga mi od milja zvali i od koga smo učili život. Zbog koga se između ostalog nismo ni tetovirali i nismo pravili senzaciju od života kroz razne pošasti koje se nude mladim ljudima (svaki put bi dobili šamar kad smo pomenuli tetovažu J ). Hvala im na tome, hvala im što su sijali ljubav, hvala im što su kroz seriju „Obraz uz obraz“ i kroz to vrijeme, bili ispred svog vremena i mi to danas zovemo vrijeme „nazad u budućnost“. Ova pjesma nosi poruku da je vrijeme za ljubav i da od mahinacija i manipulacija i različitih senzacija mi nemamo nikakve vajde, naš život prolazi … Drago nam je što smo kroz ovaj spot pokazali da se uz muziku grupe Van Gogh može i da se igra, jer osim kadrova emisije „Obraz uz obraz“ (koje nam je inače ustupio režiser tog serijala Zdravko Šotra na čemu smo mu neizmjerno zahvalni) u spotu su korišteni snimci koje su nam slali naši fanovi i na kojima oni igraju „uz Van Gogh“ :)

TNT: Kada smo već kod poruka i pjesma „Za suze nam vremena“ je nosilac nekih od njih …

  • U životu smo se mnogo više isplakali nego što smo se nasmijali i zato „Za suze nema vremena“. To nije tužna i patetična pjesma, to je jedna oda radosti životu i poziv da je pred nama vrijeme u kome možemo i treba da se radujemo, koliko nam je preostalo, a da ostalo prepustimo divnoj djeci zbog kojih i postojimo, i na koju računamo više nego što smo očekivali i od nas samih i računali na nas same. U isto vrijeme ovo je omaž vremenu … 50 godina od Woodstock festivala, prvog emitovanja filma Easy rider, prvog igranja mjuzikla Kosa i mislimo da je to sasvim dovoljno povoda da zaintrigiramo mlađu publiku da odu na YouTube i pogledaju nešto od ovoga.

TNT: I evo za kraj, nakon 34 godine koliko je „slava“ promijenila vas kao ljude?

  • Mi smo bili i ostali skromni momci iz ulice (Đule i Srba žive i dan danas u istoj ulici u kojoj su i odrasli – prim.aut.), sa školskog zidića gdje i danas pijemo pivo sa klincima i družimo se i pričamo o životu. Nemamo tamna stakla na kolima, nemamo naoružanje, nemamo tjelohranitelje i živimo potpuno normalan i jednostavan život kao i sav normalan svijet oko nas.

Nama samo ostaje da vam preporučimo, da ako već niste obavezno poslušate novi album grupe Van Gogh „More bez obala“, i da ne propustite njihov koncert u Tuzli, 09. 08. 2019 godine u ljetnoj bašti „Vrtić“ na Panonskim jezerima.

* tekst sa zahvalnošću preuzet sa TNT portala

(razgovarao: Haris Dedić, hari@tnt.ba )

Panonika.ba