Susret i druženje osnovaca iz Tuzle i Užica

U petak, 14.6.2019. godine, 25 učenika osnovnih škola iz Užica posjetilo je Arheološki park „Neolitsko sojeničko naselje” na kompleksu Panonskih jezera u Tuzli.

Jednodnevna posjeta organizovana je kao dio aktivnosti projekta: “Novi život neolitskog naslijeđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE”. Cilj planirane atkivnosti je aktivno učestvovanje i edukacija osnovaca u procesu razvijanja animacijskih sadržaja vezanih za interpretaciju života i navika neolitskog čovjeka, a ujedno i prilika za druženje sa vršnjacima iz Osnovne škole „Jala“ iz Tuzle, koji će u nastavku projekta posjetiti Užice.

Nakon prigodnog programa, druženja i obilaska Arheološkog parka „Neolitsko sojeničko naselje” i Geološke postavke „Pannonica”, u pratnji nastavnika i svojih domaćina, osnovci su se uputili u zajdnički obilazak grada, te posjetili kompleks Panonskih jezera i istorijski centar grada. Nakon uspostavljanja arheološkog parka u klisuri Đetinje u Užicu i animacijskog sadržaja za djecu, grad Užice će biti domaćin učenicima osnovnih škola iz Tuzle. Posjete djece se realizuju sa ciljem unapređenja kulturnih navika mladih i jačanjа interkulturnih veza kroz prekograničnu saradnju između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Projekat “Novi život neolitskog naslijeđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE” zajedno realizuju Grad Užice, Grad Tuzla, Srednja umjetnička škola Užice i Opština Milići. Projekat sufinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru finansijskog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPAII). Ukupna vrijednost projekta je 593.939.96 Eeura, od čega su odobrena sredstva od strane EU 449.850,13 eura (75,74% ukupne vrijednosti projekta), dok će ostatak sredstava obezbijediti projektni partneri. Grad Tuzla će realizovati projektne aktivnosti u vrijednosti od 190.236,93 Eura, od čega je vlastito učešće kroz angažman uposlenih i finansijski doprinos u vrijednosti od 46.151,48 Eura. U svrhu održavanja i promovisanja jedinstvene turističke ponude koju je Grad Tuzla razvio, u okviru kompleksa Panonskih jezera, sadržaji postojećeg Arheološkog parka – Neolitsko sojeničko naselje i Geološke postavke Panonika u Tuzli biće obnovljeni i unaprijeđeni, što će biti praćeno promotivnom kampanjom i edukacijskim aktivnostima.

 

* tekst sa zahvalnošću preuzet sa www.grad.tuzla.ba

 * video sa zahvalnošću preuzet od RTV 7 Tuzla

Panonika.ba