Turistička zajednica Grada Tuzla po prvi put se predstavila na Sajmu turizma u Beogradu; ‘Panonska jezera izazvala izuzetno interesovanje posjetitelja’

Turistička zajednica Grada Tuzla po prvi put se predstavila na Sajmu turizma u Beogradu, koji predstavlja jednu od najuspješnijih manifestacija u jugoistočnoj Europe, a koji je održan od 21. do 24. februara pod sloganom  ‘Ljeto je bliže nego što mislite’.

‘Panonska jezera fenomen koji samo mi imamo’

Prema riječima direktora Turističke zajednice Grada Tuzla Edina Jahića, turistički potencijal Tuzle izazvali su izuzetno interesovanje posjetitelja sajma. ”Tuzla je jedna od najboljih  turistička destinacija u BiH obzirom na Panonska jezera koja su fenomen koji samo mi imamo. Bilo nam je važno da se po prvi put pojavimo sa ovom prestižnom sajmu i da na najbolji mogući način prezentiramo naše turističke potencijale, Panonska jazera, naše bogato  kulturno-historijsko naslijeđe, smještajne kapacitete, gastronomiju˝, kazao je Jahić.

Kako je istakao, ovo je bila jedinstvena prilika za susrete poslovnih ljudi u turističkom i hotelskom biznisu. Uz cjelodnevne stručne i prateće programe, manifestacija je obilovala aktuelnim temama za sve turističke uposlenike, ugostitelje, hotelijere, ali i posjetioce.

Pozitivne reakcije

˝Ostvarili smo veliki broj kontakata. Mnogi iz regiona nisu bili upoznati sa turističkim potencijalima Tuzle i našim Panonskim jezerima. Ovo je bila dobra prilika za razmjenu iskustava. Imali smo jako dobru posjetu našem štandu. Posjetioci iz regiona bili su impresionirani Panonskim jezerima nakon što su pogledali filmove o Tuzli. Reakcije su zaista bile pozitivne i mnogi su nam kazali da će tokom ljeta doći u naš grad˝, istakao je Jahić.

Prezentacije na štandovima, demonstracije ugostiteljskih vještina na najmodernijoj opremi, kao i degustacije proizvoda, činili su  ovaj događaj primamljivim za sve učesnike.Ekskluzivne sajamske pogodnosti, odabir destinacija za putovanja i odmor, ali i degustacija najboljih vina, rakije, pića i specijaliteta ovog podneblja, očekivano su i ove godine privukli desetine hiljada posjetilaca.

Podsjećamo, Tuzla je jedini grad u Evropi koji ima slana jezera i jedini grad na svijetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u centru grada. Kompleks Panonskih jezera čine tri jezera različite veličine i dubine, te Slani slapovi. U sklopu kompleksa Panonskih jezera nalazi se Arheološki park neolitsko-sojeničko naselje i Muzej geološka postavka “Pannonica”, dječiji zabavni park, sportski tereni, te mnogi drugi ugostiteljski, kulturni i zabavni sadržaji. U 15 godine kompleks Panonike posjetilo je više od 3,7  miliona turista. Grad Tuzla dobitnik je najvišeg priznanja Svjetske turističke organizacije Odisej, „Ujedinjenih nacija“ (2012 UNWTO ULYSSES AWARD) koja se dodjeljuje za inovacije u oblasti turizma.

 

* Sa zahvalnošću preuzeto sa www.tztz.ba