Upriličena nova podjela školskog pribora i opreme Udruženja ”PIPOL”

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti “PIPOL” 22.09.2020.godine u sklopu aktivnosti “Obrazovanje nema alternativu”, u skladu sa higijensko-epidemiološkim mjerama, upriličena je podjela školskog pribora i opreme za dvadesetero djece i mladih izliječenih od raka koja su se početkom školske godine vratila u školske klupe i u redovni sistem obrazovanja.

Istovremeno, u sklopu kampanje “Zlatni septembar” kojim se obilježava mjesec svjesnosti o pojavi malgnih oboljenja u dječijem dobu, porodicama mališana izliječenih od raka uručeni su repromaterijali za kućni uzgoj gljiva šampinjona s ciljem podsticanja proizvodnje zdrave hrane, stvaranja novih materijalnih i ekonomskih vrijednosti, a koja istovremeno ima i pozitivne okupaciono-terpijske učinke na korisnike projekta. Navedene aktivnosti se implementiraju se u sklopu projekta “COWIN-20GETHER (Pobijedimo posljedice pandemije #COVID-19 zajedno)” koji se realizuje u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija (EU) a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku grada Tuzla.

“U skladu sa higijensko-epidemiološkim mjerama, na prelijepom kompleksu “Pannonica” u Tuzli, danas (utorak 22.9.2020. godine) smo manjoj grupi djece izliječene od raka koja su se ove školske godine vratila u klupe uručili pakete sa kompletnim školskim priborom i opremom, čime smo nastavili sa realizacijom aktivnosti “Obrazovanje nema alternativu” koja ima za cilj podršku formalnom obrazovanju štićenika udruženja “PIPOL”. Istovremeno, roditeljima djece oboljele i izliječene od raka sa područja grada Tuzla podijelili smo repromaterijale za kućni uzgoj gljiva šampinjona u sklopu kampanje “Zlatni septembar” tokom kojeg se posebna pažnja posvećuje unapređenju njihovog društvenog položaja. Pored proizvodnje zdrave hrane, cilj ove aktivnosti je da kroz radno-okupacionu terpiju pružimo psihosocijalnu pomoć i podršku našoj djeci i njihovim porodicama, koja ima višestruko dokazane terapijske učinke. U narednim danima, Mobilni tim Udruženja će posjetiti mališane i mlade koji se nalaze na kućnom liječenju i oporavku, koji se obrazuju u prilagođenim uslovima i putem online platformi, kako bi i njima uručili potrebnu školsku opremu i pribor, a njihovim porodicama repromaterijale za uzgoj gljiva šampinjona.

Ove, ali i druge aktivnosti koje će se realizovati u projektu do kraja mjeseca oktobra, doprinijeti će psihosocijalnom osnaživanju korisika projekta ali i stvaranja novih materijalnih vrijednosti koje će ublažiti negativne zdravstvene, ekonomske i socijalne aspekte pandemije COVID-19 na ovu društveno osjetljivu skupinu – istakla je Amra Saračević, voditeljica projekta.

* sa zahvalnošću preuzeto od tuzlarije.net

Panonika.ba