Tekst novinarke Duške Rebić o Panonskim jezerima…, septembar 2020

Danas objavljujemo tekst Duške Rebić, novinarke nekoliko časopisa i naše stalne saradnice, napisan početkom septembra:

Panonika u septembru kao poklon na kraju ljeta

Ne mogu se pomiriti građani Tuzle da je ljeto pri kraju, a zbog pandemije COVID -19 mnogi su nešto i propustili. Ipak su se svakog dana nadali da će se sezona kupanja produžiti, jer sunce sija kao u julu, a bistra ljekovita voda Panonskih jezera „zove“ kupače da skoče i zaplivaju, bar još malo.
Temperatura vode je 23 stepena, a napolju je 26 stepeni, pa ipak 400 gostiju na dan u sva tri jezera koji se kupaju u terminima od 10 do 18 sati, među kojima su i mališani koji ne žele da izađu iz vode, ali i odrasli kojima je to prava navika da se kupaju u vodi koja osvježava i liječi.
Tako je i Kralj jezera , Mujo Sinanović, koji je u 94 godini još mlad , ne mari za temperaturu vode, da li je hladna, pliva duž cijele plaže, prepliva prvo jezero, pa izdaleka maše sa obadvije ruke, sa druge strane jezera, kao da je osvojio kao pobjednik medalje u plivanju. Pošto je bilo malo kupača pored njega neki su bili zabrinuti, šta je sa njim, a kada su ga ugledali na kraju druge strane jezera da skače ponovo u vodu , bilo im je lakše. Kralj Panonike Mujo zna da prilagodi sve prema vremenu i okruženju, pa je i od svoje duže kose zavezao mali rep koji viri ispod kačketa , da je u trendu sa turizmom Grada Tuzle, a mnoge turiste dočekuje sa pozdravom i zaželi im dobar provod na kupanju. Svakako želi uvijek da istakne, voda ga je izliječila i kupa se svaki dan 10 sati u septembru, iako je kraj ljeta, pa kada bude i još drugačije vrijeme, dolaziti će i nadgledati Panoniku , onako kako i pravi Kralj posmatra i vodi brigu , a titulu ne želi da izgubi. Neki su mu govorili jedan dan, da ne treba sjediti i odmarati se, da imaju neki koji žele da mu oduzmu titulu kralja, a tada baš odmah skače u vodu , da dokaže svima da bez Panonike ne može da živi.
Baš sunce nekako i ljepše sija na prvom Panonskom jezeru, pa se na njemu kupaju Tuzlaci , među kojima je i Enver Rahmanović koji dolazi sa jaranima svaki dan, kako je počelo kupanje na Panonskim jezerima.
Nedaleko od njega je i Murat Hadžiselimović, koji dolazi iz Gornje Tuzle na biciklu, sa svom opremom , a ne želi nigdje putovati , dok se ne završi sezona kupanja.
Došli su turisti i iz Sarajeva, Zenice, Žepča, Doboja, Pančeva, a mnogi su doznali da sezona kupanja na Panonskim jezerima neće lako prestati jer to iziskuje da mnogi turisti koji dolaze su sa strane i žele da se liječe, a voda odbije i koronu.
Da pokažu svoju ljepotu iz Žepča su stigle i Lejla Mehić , koja je proglašena djevojkom Foto model Općine Žepča i druga pratilja Nejra Mašić koje uživaju na Panonskom, uz sunce koje obasjava i obalu i drveće sa kojeg prelijeću ptice, baš one koje su kao vratile u svoj kraj,gdje su nekad letile. I dok je jedan mališan lizao sladoled u korneti , jedna je ptica u letu preletila i malo mu liznula sladelada, što je mališanu bilo smiješno.
Iako je pred kraj ljeta, spasioc Nadir Glumčević je već treće sezone koliko već radi na Panonskim jezerima, spasio jednu ženu 2. septembra , koja se počela gušiti, pa je priskočio u pomoć i uz Hitnu pomoć Doma zdravlja Tuzla , žena je spašena na vrijeme.
Direktor JKP Pannonica Tuzla, Maid Porobić, obilazi stalno okolo jezera, da se uvjeri da je sve u redu, a i ove prilike je u nekoj svečanoj majici, da još više uljepša ambijent, ali i snima poneke interesantne prizore duž puta i mnogi ga hvale kako je sve sređeno i u cvijeću i ljepoti koja je samo na čarobnom moru koje je u centru grada, čija voda liječi mnoge bolesti, odbija i koronu koja ubija ljude.
Mnogi kupači si i razočarani što zbog pandemije korone neće biti održani Susreti raftera , motorijada, koncerti , ali se opet nadaju da će toplota sunčevih zraka možda i produžiti sezonu kupanja, žele i u oktobru , kako je jednom prilikom rekla jedana Tuzlanka, Zejna Ponjavić, čija je kuća niz jezero , a približavao se kraj sezone, pa neka i kiša pada, ja ću skočiti u kabanici u vodu, da uživam jer
volim Panoniku. Ljepota ambijenta na Panonskim jezerima je i u jesen predivna, jesensko lišće uz više boja uz cvijeće koje je posebno cvjetalo da dočekaju turiste , pa i jedna žena sa neobično lijepim šeširem ističe, pa svaka čast ovoj ljepoti koju je „donijeo“u centar grada Jasmin Imamović , jer nam je more donijeo , pa bi bilo dobro da se prvo jezero, kako ga mnogi i zovu, nazove „Jasminovo jezero“, jer je zasužio da njegovo ime ostane zauvijek zabilježeno na Panonskim jezerima .
I dok se čuje žubor vode, sa Panonike odjekuje pjesma „More Panonsko“ koje pjeva poznati Soso i z Tuzle.
Duška REBIĆ

HVALA DUŠKA !

JKP Pannonica doo Tuzla

Panonika.ba